Kommentar: Många orostecken i H&Ms rapport

Feststämningen från H&M:s förra, och första, presskonferens, när bokslutet presenterades, var borta idag när första kvartalets resultat offentliggjordes. Aktiemarknaden var grymt besviken och hade vid lunchdags skickat ned kursen med hela 17 procent, till 155 kronor. Det är nästan i klass med reaktionen på vinstvarningen i samband med förre VD:n Fabian Månssons avgång för ett år sedan då raset över dagen låg på runt 30 procent.

Försäljningen ökade visserligen mer än analytikerna hade väntat sig, med 17-18 procent. Men räknat i jämförbara valutakurser, som berättar mer om hur försäljningen faktiskt utvecklas, var ökningen bara tolv procent.

Vad värre är, i jämförbara butiker föll försäljningen totalt sett. VD:n Rolf Eriksen och ekonomichefen och IR-ansvarige veteranen Carl-Henric Enhörning betonade att mars-försäljningen ser ”väsentligt bättre ut” än motsvarande tid förra året.

Men det hjälper inte. Vinsten föll med 15 procent under första kvartalet och alla som var på presskonferensen fick fullt klart för sig att det finns inga som helst garantier för att inte även 2001 blir ett ”mellanår”, som 2000 har betecknats som. Som det ser ut just nu kan det lika väl bli andra året i rad som vinsten faller.

Med tanke på att många prognoser över helåret i år ligger närmare fem än fyra miljarder, som var fjolårets vinst, lär vi få se en hel del nedskrivna prognoser framöver.

H&M:s problem är följande:

-Kostnaderna kommer att fortsätta att ligga högt på grund av den höga expansionstakten.

-Det kan mycket väl bli ytterligare stora prisnedsättningar i år, eftersom ledningen uppger att den kommer att fortsätta ha hög beredskap (=stora lager) på tillväxtmarknaderna USA och Frankrike.

-Det finns tecken som tyder på att det kan ta längre tid än man ursprungligen räknat med att få USA att gå runt (i Tyskland tog det 4-5 år enligt ekonomichefen Carl-Henric Enhörning). Ledningen har redan konstaterat att det kommer ta längre tid än beräknat att få den dyra satsningen på 5th Avenue i New York att betala sig.

Ljuspunkter finns också:

-H&M klarar sig alltid bättre än konkurrenterna i lågkonjunktur.

-Om mars-försäljningen håller i sig kan trenden vara på väg att vända.

-Tillväxtmarknaderna ser ut att utvecklas väl.

Problemen är ändå så pass betydande att de överväger och risken i bolaget får betecknas som mycket hög just nu. Möjligen har aktiemarknaden idag överreagerat i mitt tycke, genom att sänka bolaget så hårt. Fundamentalt bör det fortfarande finnas utrymme för en riktkurs på runt 170 kronor om inga katastrofer inträffar.

Men den starkt negativa reaktionen från marknaden tyder på att det finns en del därute som är ordentligt sura, och de kommer att kräva mer än ett bländande leende från Rolf Eriksen för att bli på gott humör igen. Framförallt de utländska aktörerna kommer säkert att vara fortsatt skeptiska och därmed sätta press på aktien.

På lång sikt bör H&M fortfarande vara en bra placering, men avståndet till det förväntade lyftet verkar öka snarare än minska. Det finns för många osäkerhetsfaktorer på kort sikt. Det gör att rekommendationen blir behåll aktien/avvakta köp. Bevisbördan vilar ännu tung över H&M.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.