Kommentar: Nu kan ingen stoppa slakten av ABB

Jörgen Centermans avhopp på VD-posten i ABB slog ner som en bomb på ABB:s huvudkontor vid lunchtid på torsdagen. Att så var fallet vet Eonomi24 som fått klartecken för en intervju med Jörgen Centerman och bara satt och vänta på telefonsamtal. Av förklarliga skäl kom inget.

I själva verket hade Jörgen Centerman och Jürgen Dorman, ordförande i ABB, haft ett långt samtal på onsdagskvällen.

De två kom inte överens. Och det var de överens om.

Jörgen Centerman hade, enligt uppgift till Ekonomi24, under en längre tid undanhållit viktig information för sin ordförande.

Beskedet att Jörgen Centerman skulle sluta togs därefter upp på ett ordinarie styrelsemöte på torsdagen. Någon alternativ intern VD-kandidat presenterades inte. En möjlighet var att låta nye finanschefen Peter Voser gå in som VD, men det avfärdades.

Det har funnits tecken på att relationen mellan Jörgen Centerman och Jürgen Dorman inte varit den bästa. I en intervju i tyska affärstidningen Wirtchaft den 21 augusti besvarade Jürgen Dorman frågan om hur relationen med Jörgen Centerman mer orden ”i ordning”, det vill säga OK. De som känner Dorman ska ha reagerade kraftigt på uttalandet, så även Jörgen Centerman.

Med facit i hand är det lätt att förstå varför Jörgen Centerman blev kortlivad som VD för ABB. Aktiekursen har fallit som en sten under hans ledarskap och förtroendet från aktieägare och analytiker har haltat.

Internt har den tuffa omorganisationen med fokus på kanaler och stora kunder mött hård kritik från frustrerade anställda och kunder som sett en allt större delen av beslutskraften centraliseras till huvudkontoret i Zürich. Detta samtidigt som ABB genomförde ett omfattande besparingsprogram.

Men visst är det ironiskt att Jörgen Centerman slutar dagen efter det att han kablat ut ett av få lugnande och positiva besked under sin VD-tid, försäljningen av Structured Finance. Det var ett besked som mer än något annat var ägnat åt att ge de anställda den arbetsro de behöver för att kunna fokusera på det dagliga arbetet på att lyfta lönsamheten.

Och det är knappast Jörgen Centermans fel att ABB hamnat i nuvarande situation med allt från en svag balansräkning till asbest. Den snälla tolkning av Centermans hårda ledarskap är att han ägnat sig åt den omöjlig uppgiften en att bygga om ett företag från grunden samtidigt som han blundat för ägarnas – och långivarnas – krav på snabba resultatlyft.

Jürgen Dormans uppgift är att återställa förtroendet för ABB på aktiemarknaden. Metoden blir att skynda på tempot i omstruktureringen av bolaget. I klartext betyder det hårdare fokus på kärnområden Kraft och Automation. Resten ska avyttras, och det snabbt. På sikt väntas strukturaffärer, vilket framgick på telefonkonferensen med journalister på torsdagkvällen.

Percy Barneviks skapelse är därmed de facto på väg att monteras ner, bit för bit. Jürgen Dorman är sannolikt väl lämpad för den uppgiften. Han hör till en av de mest aktade företagsledarna i Europa. Han har som chef för Aventis fusionerat och slaktat två kemibolag.

Men Jürgen Dorman är definitivt inte lämpad att bygga vidare på ABB. Någon anledning att hymla med det finns inte. ABBs affär är för komplex för en externt rekryterad VD ska klara av jobbet. Det kan noteras att Jörgen Centerman var den person som byggt upp Automationsaffären från grunden. Nye chefen Bernhard Jucker har bara suttit några månader. Vid en strukturaffär där ABB deltar i en kommande konsolidering av industrin, som Dorman talat om, blir det svårt att se ABB i förarsätet.

Vad som är den verkliga orsaken till kaoset kommer säkert att ältas i oändlighet. Svaret stavas nog ledarskap, må det vara Percy Barneviks, Göran Lindahls eller Jörgen Centermans. En titt i de senaste årens årsredovisningar för ABB, samt årets pressmeddelanden, ger nämligen en tydlig fingervisning över hur snabbt ABB-bygget tillslut kollapsade. Idag är det stolta schweizisk-svenska bygget från 1988 varken schweiziskt eller svenskt, och är i fullständig avsaknad av gedigen kunskap i både styrelsen och ledningsgruppen.

Tre saker är nämligen slående:

1. Av den ledningsgrupp som Jörgen Centerman satte ihop i februari 2001 har sju av totalt elva personer bytts ut, inklusive Centerman själv. Att Jörgen Centerman lämnar som en följ av att han inte drog jämt med sin ordförande verkar därmed bara vara halva sanningen.

2. Går vi ytterligare ett steg tillbaka och tittar på Göran Lindahls ledningsgrupp från 2000 är den utbytt i sin helhet. Av de fyra som alltså överlevt Centermans ledningsgrupp har ingen mer än 1,5 års erfarenhet av att sitta i koncernledningen.

3. I styrelsen ser det inte mycket bättre ut. Idag är det bara Jürgen Dorman själv, schweizaren Martin Ebner och enda svensken Jacob Wallenberg som suttit i styrelsen sedan 1998, och ingen av de två sistnämnda är sannolikt speciellt road av uppdraget. Martin Ebners aktieinnehav på 10 procent i ABB kontrolleras i stort sett av bankerna och Jacob Wallenbergs styrelsemandat bygger på Investors aktiepost på omkring 5 procent, något som inte räcker för verkligt inflytande.

Det kommer att finnas få personer som kan opponera sig mot Jürgen Dormans nedmontering av ABB.

Förmodligen inga alls.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.