Kommentar: Vägen öppen för fler SCA-köp i USA
I VD-mun talas det till och från om att svälja stekta sparvar som kommer flygande. Andemeningen är att det perfekta köpobjekt av en händelse till låga priser kommer ut till försäljning och därför inte får missas. Flygande stekta sparvar är av naturliga skäl sällsynta. Men när det gäller dagens två SCA-förvärv går det i ett fall att tala om en stekt sparv.
Tills helt nyligen var positionerna på den amerikanska mjukpappersmarknaden fastlåsta. Då kom Georgia-Pacifics köp av Fort James och ritade om kartan. Och när sedan konkurrensmyndigheterna tvingade bolaget att sälja vissa verksamheter öppnade sig den möjlighet som SCA nu utnyttjar till att kontantköpa Georgia-Pacifics mjukpappersrörelse inom storkundssegmentet AFH.
SCAs VD Sverker Martin-Löf har skyndat långsamt och har inte haft lika bråttom som till exempel Stora Enso att få in en fot på den Nordamerikanska marknaden. Tålamodets belöning är ett väldukat bord och vettiga prislappar för vettiga företag.
SCA betalar 850 miljoner dollar (8 miljarder kronor) för Georgia-Pacifics tillgångar inom Away From Home tissue, en verksamhet som betjänar storförbrukare som restauranger, kontor, industrier, skolor och sjukhus med toalettpapper, pappershandukar med mera. För pengarna får SCA en skuldfri rörelse, en omsättning på 6 miljarder kronor, en marknadsandel på 17 procent inom segmentet storkunder, flera varumärken och inte minst en distributionsapparat.
SCAs pris motsvarar 1,30 kronor per omsättningskrona. Det är nästan dubbelt upp mot vad bolaget 1999 betalade för brittiska AMF Paper. Men redan första året förväntas verksamheten bidra med 0,85 kronor till vinsten per aktie. Tillgångarna köps också via så kallade inkråmförvärv. Därmed uppstår en positiv skatteeffekt till ett värde av 150 miljoner dollar. Justerat för denna matchas priset i stort av omsättningen vilket ser rimligt ut.
Sedan tidigare har bolaget ett samarbete med Johnson & Johnson inom inkontinensprodukter, SCAs mest snabbväxande produktområde.
Även förvärv nummer två, Nasdaqnoterade Tuscarora, ser aptitligt ut. Bolaget har surfat på IT- och telekombolagens framgångar och outsourcingtrend. Tillväxten har varit fina 15 procent per år. Bolaget producerar insatser i olika material till i första hand wellpapplådor för att skydda elektronik- och industriprodukter.
Köpeskillingen är 230 miljoner dollar eller 2,2 miljarder kronor vilket motsvarar ett pris på 0,8 gånger omsättningen. Också detta förvärv tros bidra till vinsten per aktie redan det första året eller med 0,35 kronor per aktie. Det avskräcker inte.
Ett skäl är att Tuscarora ligger före utvecklingen i Europa på den här typen av förpackningslösningar. Det är något som SCA kan utnyttja till överföring av produkter och produktionsteknologi till den växande europeiska IT- och telekomindustrin. Positivt är också att SCAs förädlingsgrad höjs ytterligare.
Enligt SCA kommer förvärven att ”utgöra plattformen för vidare expansion i Nordamerika inom såväl hygien- som förpackningsområdena”. Sannolikt kommer den fortsatta amerikanska konsolideringen av skogsindustrin att skapa fler möjligheter när företagen av amerikanska konkurrensmyndigheterna tvingas sälja av verksamheter för att få igenom fusioner och förvärv.
SCA har en uppgörelse med amerikanska Weyerhaeuser som tar hand om den amerikanska wellpappmarknaden och SCA den europeiska. Inom förpackningssidan kommer därför fortsatta förvärv att bli mer nischade, typ Tuscarora.
Krigskassa saknas inte. Efter nyemissionen 1999 och försäljningen av hälftenägda Modo Paper har SCA efter dagens förvärv runt 30 miljarder kronor att köpa för de kommande tre åren. Det borde aktiemarknaden välkomna. SCA har på förvärvsområdet gjort bra ifrån sig i Europa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.