Kommer KappAhl till rond nr 2?

Första ronden i matchen mellan Lindex och Kappahl går till gänget kring Lindex. Ställer KappAhl upp i nästa rond?

Vi kan väl konstatera att första ronden i huggsexan om Lindex går till Conny Karlsson och Lindex styrelse. Efter en trevande början kom ett rungande nej till KappAhls bud från Lindex styrelse. Tillsammans med färska lönsamhetssiffror presenterade också Lindex styrelse en plan för hur bolaget på bästa sätt ska fortsätta utan en partner.

Lindex styrelse vill skifta ut 3 miljarder kronor från Lindex till sina aktieägare. Samtidigt passade styrelsen på att släppa försäljningssiffrorna för det fjärde kvartalet. Och de såg minst sagt lovande ut.

Bruden är mer än klädd!
En förbättrad lönsamhet och en fortsatt tillväxt med sex till nio procent spår Lindex styrelse. Genom finansiell ingenjörskonst ska också aktieägarna få guld och gröna skogar. Lindex styrelse kallar nu till en extrastämma för att få mandat att omkapitalisera Lindex och därmed frigöra runt 3 miljarder kronor, motsvarande cirka 44 kronor per aktie, till aktieägarna.

Utskiftningen kommer att ske delvis i form av kontanter och delvis i form av lån, obligationer. Fördelningen är helt beroende på vilka villkor som Lindex styrelse lyckas förhandla fram med bankerna. Desto mer fördelaktiga lån från bankerna desto mer kontanter till aktieägarna. Men frågan är var smärtgränsen går för bankerna, med den kreditmarknadsoro som vi sett de senaste veckorna.

Riskpremien har ökat liksom kraven på låntagarna, i det här fallet Lindex. Vid en viss nivå på räntan och krav på amorteringar så kostar det helt enkelt för mycket att ta banklån. Då lånar hellre Lindex av sina aktieägare. Aktieägarna i Lindex kommer därmed också bli långivare till Lindex. Det är säkert inte attraktivt för alla. Till exempel har flera institutionella förvaltare placeringsregler som hindrar dem att investera i företagsobligationer och de kan tvingas tacka nej.

Osäkerhet
Det råder helt klart en osäkerhet på aktiemarknaden om nästa rond. Lindex handlas till 106 kronor. Det är klart lägre än vad förslaget från Lindex styrelse är värt menar många i marknaden. Det beror på att det råder en stor osäkerhet hurvida styrelsen får igenom sitt förslag eller inte.

Lindex har en spridd ägarbild och det är idag osäkert vilka ägare som inne för att göra ett kortsiktigt kap. Samtidigt har inte Lindex styrelse finansieringen på plats. Ingen vet hur stor andel av de uppskattade 44 kronorna som kommer att bli i kontanter. Det finns därmed inte heller någon prissättning på obligationerna eller uppgifter om räntor. Det är osäkerhetsmoment som effektivt ger en rabatt på Lindexkursen om man nu tror på styrelsens förslag.

Samtidigt bör ju många investerare gnugga händerna och spekulera i utfallet av rond 2. KappAhls bud ger ju ett effektivt golv just nu i Lindex aktiekurs på strax under 102 kronor. Andra eventuella budgivare kan ju bli inspirerade av Lindex upplägg och lägga ett konkurrerande bud. Att KappAhl skulle höja sitt bud är inte särskilt sannolikt menar flera, sedan Kappahl-chefen Christian W. Jansson lagt ett heligt löfte om att inte höja kontantbudet.

Men det skulle ju vara intressant att se marknadens reaktioner på ett modifierat bud från KappAhl som innehöll aktier i de sammanslagna bolagen. Det skulle inte vara helt oattraktivt och kanske bli en värdig motståndare till det förslag som Lindex styrelse lagt fram. Vi bänkar oss nu till nästa rond som har alla möjligheter att överträffa den första.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.