Konkurserna ökade med 26% i december

Konkurserna i Sverige steg med 26% under december enligt Creditsafe. "Vi befinner oss i en konkurssstorm", menar kreditupplysningsföretagets VD Henrik Jacobsson.
Konkurserna ökade med 26% i december - creditsafe vd Henrik Jacobsson
Creditsafes VD Henrik Jacobsson

Totalt gick 636 aktiebolag under, att jämföra med 504 året innan.

Sett över hela 2022 gick 6 248 aktiebolag i konkurs, vilket är en ökning med 8%. Särskilt tuff var utvecklingen mot slutet av året med kraftiga ökningar under varje månad. Konkursökningen under fjärde kvartalet uppgick till hela 38%.

”När vi summerar konkursåret 2022 befinner vi oss mitt i en konkursstorm. Prognosen är att konkurserna fortsätter öka under kommande år. Det finns många orsaker till detta, men framför allt ser vi att både betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden för företag inom högriskbranscher ökar”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Under 2022 tillkom det också nästan 58 000 nya aktiebolag. Det innebär att det finns nu 737 000 verksamma aktiebolag i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG