”Konkursrisk i Trelleborg”

På Börsgolvet hörs det hetaste insidersnacket på stan.

Gott om cash
Nu vänder det…eller? Optimisterna har hur som helst börjat kaxa upp sig. På SEB:s årliga småbolagsdagar i Köpenhamn blåste helt nya vindar.

– Förra året var investerarna pessimistiska medan bolagen var optimistiska. I år var det precis tvärtom. Och förra året var det ju förvaltarna som fick rätt, säger en förvaltare i glencheckrutigt.

En tung ”private banker” påpekar att till skillnad från vid tidigare härdsmältor har privatpersoner nu gott om cash. Det gamla mäklarordspråket ”När det regnar manna från himlen har den fattige ingen sked”, gäller nu i stället hedgefonderna.

– Räkna med att fler små hedgefonder packar ihop lådan, de som inte har något track-record får inte heller något nytt flis, säger bankiren.

Skjuter av en del folk
Ett hett papper är Bure som hyllas av Golvets vänner efter Carnegieaffären.

– Det blir en kanonaffär för Bure. Och för Altor med, för den delen. Carnegie har bra produkter och har inte tappat särskilt mycket affär på grund av turbulensen. Staten har gått igenom firman och skrivit ner alla farliga krediter, så det finns inget skräp där. De kommer förstås att skjuta av en del folk, rekrytera några nya stjärnor och sätta in en styrelse. Björn Björnsson ska tydligen ingå där, säger en sjötunga med löjromsgarnityr som lade in en stor köporder på Bure direkt efter affären.

Men att optimisterna börjar visa sig igen innebär förstås inte att faran är över. Tvärtom finns det många bolag att vara orolig för. Trelleborg ligger riktigt, riktigt risigt till enligt flera av Golvets vänner. Bolaget behöver göra nyemission, men det är svårt eftersom största ägaren, Dunkerstiftelsen, inte har några pengar att stoppa in. Alternativet är att sälja av något.

– De är tvingade att göra något inom kort, problemet är att det som de helst vill sälja är bildelarna och intresset för dem är förstås inte på topp nu. Faktum är att de ligger så risigt till att någon form av rekonstruktion eller till och med konkurs inte är uteslutet, säger en tredelad kostym från Bauers.

Boliden och Hexagon drog efter rapporterna på ren lättnad över att det inte blev nyemission och pur förvåning över att de delar ut pengar. Men nyemissionshotet är inte borta.

– Hexan lär fortsätta upp ett tag till om börsen är bra. Men om Melker är smart så tar dom snart in en miljard eller så. För de kommer bryta covenanterna i år. Resultatet faller och de är inte valutasäkrade, säger den tredelade.

– Boliden överraskade, men jag kan inte se hur de ska klara sig. Det blir cash call i Q2, enligt en långfärdsskridskoåkare som körde Vikingarännet på hyfsad tid i helgen.

En riktig dog
Transcom är ett annan tidigare favorit som inte har många vänner kvar.

– En riktig dog. De har inget unikt koncept och har levt på sin närhet till Tele 2. Rapporten var usel och spelet är slut för dem. Sälj, är mitt råd. Det har jag gjort, uppmanar en mäklarbricka.

Som om inte det vore nog pekas ytterligare en rapportkatastrof ut – Audiodev.

– Förlusttakten är 10 miljoner per kvartal men i Q4 var det minus 27 efter skatt. Kassan är på 12 miljoner och snart förbrukad. Förmodligen är en nyemission på gång, men de säger inget i rapporten om hur de tänker sköta situationen, säger en kobebiff och skakar på huvudet i misstro.

Det finns en konkursrisk
Modebranschen är det inte heller någon dans på rosor precis. RNB hade en hygglig januariförsäljning, upp 21,3 procent mot i fjol. Men än är faran inte över.

– Det finns en klar konkursrisk i det där bolaget. Det är mycket pengar som ska ut för vårkollektionerna. En möjlig räddning är att sälja en del av verksamheten. Polarn O Pyret är det som ligger närmast till hands, kanske det enda de kan få ut något vettigt för, säger en investerare med tentaklerna långt in i jeanshögarna.

Allt fler optimister där ute, som sagt. Men dåliga nyheter färdas tydligen lättare än goda.

Vad var det de sa?

Oxfilén och Randiga skjortan: Vem som skulle bli ny H&M-chef var länge ett trätoämne bland Golvets vänner. Förra veckan sade en oxfilé att det skulle bli en intern kandidat men INTE Karl-Johan Persson. Ack så fel. En randig skjorta med klädda knappar hade betydligt bättre koll:

– Det blir sonen. Karl-Johan är oerhört duktig och mycket mognare än vad folk tror, skvallrade skjortan redan i oktober.

Spetsiga skon: Nordeas nyemission var ingen överraskning för Golvets läsare. Redan i höstas kom en spetsig sko med första varningen om att det behövdes kapital.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco