Konstvärlden håller andan
Välrenommerade konstfirman Sotheby’s skickade förra veckan skakningar genom konstbranschen. Anledningen: firmans prestigefulla New York-auktion för impressionism och modern konst drog in mindre än 270 miljoner dollar. Det hade varit ett bra resultat för två år sedan, men auktionshuset hade hoppats på mer, minst 350 miljoner dollar. Det mest illavarslande tecknet var att 20 kända verk inte hittade någon köpare. Bland annat fick en berömd Vincent van Gogh, “Vetefälten”, föreställande det landskap där konstnären senare sköt sig själv, som bjöds ut för 28 miljoner dollar vända tillbaka till förrådet. Och detta mitt under konstvärldens höjdpunkt på säsongen.
Att en enda auktion tillmäts så stor betydelse är inte konstigt. Sotheby’s och konkurrenten Christie’s är branschens jättar som tillsammans hanterar tre fjärdedelar av världsmarknaden. Sotheby’s-auktionen är inte heller det enda tecknet på att en nedgång, eller i alla fall en sättning, i konstmarknaden kan vara på gång. Konstmarknadscykler håller oftast i sig sex sju år, enligt kännarna, och den här uppgången har redan varat i sex år. De senaste åren har ett av branschens mer berömda konstindex, Mei Moses Fine Art Index, stigit i snitt 15,5 procent årligen, jämfört med 10,7 procent för S&P 500.
2006 utgjorde inget undantag. Enligt Artmarket Insight, som samlat data från 2 900 auktionshus i världen, ökade konstpriserna över 25 procent förra året. Det växande intresset för konst har också synts i det ökande antalet miljonförsäljningar. Förra året såldes 810 verk för mer än en miljon dollar per styck. Totalsumman för dessa verk blev 2,7 miljarder dollar. Det kan jämföras med 2005, då 487 verk såldes för mer än en miljon dollar per styck. Totalsumman blev då 1,4 miljarder dollar.
Bakom de senaste årens spektakulära prisökningar finns ett antal faktorer. Konst är inte längre bara för de rika som samlar för nöjes skull, eller för dem som vill demonstrera status, framgång och sin goda smak med en Sigrid Hjertén på väggen. Fler och fler ser konst som en krydda eller diversifiering i sina privata portföljer. Dessutom har efterfrågan ökat sedan en ny generation rika konstsamlare anslutit sig: Nyblivna dollarmiljardärer från Ryssland, Kina och Korea är alla hungriga konstköpare.
Även om de flesta brukar avrådas från att alls köpa konst som ren investering (frågar man köper förstås alla alltid av äkta kärlek till konsten), så kan konstverk faktiskt utgöra en bra tillflyktsort när börserna skakar. Mei Moses index visar att konstmarknaden inte följer aktiemarknaden. Under den turbulenta perioden 1999 till 2004 låg till exempel S&P 500 i snitt på minus 2,4 procent per år. Mei Moses konstindex växte samma period i snitt 7,9 procent om året.
I skrivande stund väntar konstmarknadens aktörer på slutresultatet för Sotheby’s nästa moderna auktion i New York som hålls i veckan. Det kan ge besked om huruvida Sotheby’s förra auktionsresultat var första tecknet på en nedgång i marknaden, eller bara en sättning för modern konst.
___________________________________________________
Pablo Picasso i topp
Konstnärerna som lockade mest kapital 2006:
1. Pablo Picasso: 339 miljoner dollar
2. Andy Warhol: 199 miljoner dollar
3. Gustav Klimt: 175 miljoner dollar
4. Willem de Kooning: 107 miljoner dollar
Svenska auktioner i november
Stockholms Auktionsverks Stora kvalitén äger rum 28-30 november.
Bukowskis internationella höstauktion hålls den 27-30 november.
(Båda auktionerna gäller äldre måleri, antik konst och konsthantverk.)
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.