”Konsultbolaget kan dubblas”
– Det går bra. De senaste tre åren har vi en snittavkastning på 24,9 procent, jämfört med index som ligger på 19,1 procent. Historiskt sett ligger vi helt jämnt med de bästa Sverigefonderna.
– Haha. Absolut. Men i våra siffror är avgiften inräknad redan, så det är jämförbart. Vi har en intern process nu om hur vi ska göra med priset på fonden, det är inte justerat på länge och vi har noterat att priserna på marknaden har gått ner.
– Morningstar klassar oss som en småbolagsfond, men vi har mycket large cap, stora bolag också. I dagsläget har vi 50 procent small cap, 20 procent mid cap och 30 procent large cap. Det gör att vi ibland kan hamna lite efter småbolagsfonderna när den kategorin går bra, men riskerna och svängningarna blir också mindre.
– Vi räknar på alla bolag och vill vara långsiktiga ägare av kvalitetsbolag med en bevisat stark historik och kapitalavkastning. Placeringshorisonten är på tre till fem år, men vi äger ofta bolagen längre. En strategi är att köpa när kvalitetsbolagens kurser går ner mer än vad vi anser befogat. Det kan till exempel vara i dipparna när marknaden är orolig för Grekland eller Kina.
– Jag tycker att Sweco är mycket intressant. De har väl gjort hundra förvärv de senaste tio åren, men det senaste, Grontmij, är det största. Sweco går nu in på nya marknader, vilket innebär lite högre risk. Men med det track-record bolaget har så ser det klart spännande ut. Det kan vara en kursdubblare på tre till fem års sikt.
– Förvärvande bolag. Addtech, Indutrade, Lagercrantz, Beijer Ref och Beijer Alma har alla liksom Sweco gjort många förvärv. Många analytiker har svårt att räkna på den tillväxt som de här affärerna faktiskt skapar, det funkar inte i deras modeller.
– En annan favorit är Lifco som är en av få börsnoteringar vi har varit med i. Men jag kan hålla med dem som tycker att värderingen har stuckit iväg lite väl mycket på kort sikt.
– Ett av de första besluten jag tog som ny förvaltare i januari 2013 var att sälja Volvo, även om hela Sverige verkar älska det företaget. Volvos vinsttillväxt har varit för mycket upp och ner de senaste åren. Det är svårt att hoppas på en turnaround i ett bolag med svag historik. Jämför man med Scania är det mycket som skiljer. Volvo har till exempel många fler lokala produktionsanläggningar, vilket gör att bolaget blir låst till specifika marknader. Scania har lättare att leverera där efterfrågan är stor, medan Volvo blir mer cykliskt.
– Ja, det är faktiskt första året som det har varit lite jobbigt att inte äga Volvo. Det verkar vara saker på gång där, så vi håller på att göra om vår analys. Men det är typiskt för många svenska förvaltare att de blir alldeles begeistrade när ett bolag får in en ny vd eller när styrelsen sätter nya marginalmål. Vi vill gärna se bevis på att saker går åt rätt håll innan vi gör en investering.
– Jag månadssparar i Odin Fonder, 25 procent av min lön går direkt in i fonderna. Om jag får bonus betalas också den ut i fonderna. Att månadsspara är klokt, tror jag, det brukar som regel bli fel när man försöker pricka toppar och bottnar.
– Jag har 30 procent i tillväxtmarknader, 20 procent i globalfonder och 50 procent i Sverige.
– Ja, Norge är för beroende av några få sektorer. Jag skulle inte passa som förvaltare av en norsk fond. Jag gillar Sverige, det finns många fina bolag som ger en internationell exponering.
Vegard Søraunet
Förvaltar: Odin Sverige.
Utveckling: 19,3 procent, mot index som ligger på 13,0 procent. (2015-08-17)
Förvaltat kapital: 4,5 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.