Konsumtionen föll under sista veckan i februari

Konsumtionen under februari avslutades svagt. Det blev en minskning med 7% under 21-27 februari mätt på årsbasis, vilket är sämre än trenden de senaste fyra veckorna när konsumtionen varit 6% lägre än motsvarande period i fjol. Det skriver Swedbank med hänvisning till sin kortstatistik.
Kortbetalning
Foto: Isabell Höjman/TT
”Vi såg en tydlig förbättring under större delen av februari när smittspridningen pekade åt rätt håll, men nu börjar vi se en tendens att varuhandeln minskar något senaste veckan. Det är dock ännu för tidigt att avgöra om nedgången beror på det förvärrade smittoläget”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Sett till sektorer var omsättningen inom varuhandeln oförändrad medan livsmedel och fritidsutrustning föll snabbt tillbaka under sista veckan i februari efter en snabb tillväxt i början av månaden.

Tjänstekonsumtionen var 36% lägre under sista veckan, vilket ändå motsvarar en förbättring med föregående vecka och utfallen från tidigare i vintras.

”Vi har sett en förbättring i tjänstesektorn i februari men den senaste veckans ökning är framför allt ett resultat av jämförelseeffekter. Siffrorna jämförs nu med en period under 2020 då pandemin började göra avtryck i ekonomin”, säger Andreas Wallström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets