Köp Höjvalls Amasten

Amastens hyreshus har länge varit billiga på börsen. Den tiden kan dock snart vara förbi – i det tysta vänder en affärsglad branschveteran redan upp och ned på doldisbolaget.

KÖP Fastighetsbolaget Amasten handlas till över 40 procents substansrabatt samt mycket låga 12 gånger Affärsvärldens rörelsekassaflödeprognos, p/ffo, för 2018. Då räknas inte in några större förbättringar från ett spännande ledningsbyte.

Ny vd sedan mitten av september är Jan-Erik Höjvall, fastighetsveteranen som varit vd för Akelius Fastigheter samt pensionskapitalägda Rikshem. Trots mycket god avkastning, inte minst genom kommunaffärer, fick Höjvall lämna Rikshem efter ifrågasatta ersättningar.

Amastens akilleshäl är finansieringen. Dyr toppbelåning drar upp snitträntan till 3,0 procent, och de stora lånen ligger utan större skydd mot en ränteuppgång. Stamaktier utgör inte mer än drygt 20 procent av balansräkningen. Det ger en väldig hävstång, såväl upp som ned.

Hans Ragnarsson, Höjvalls finanschefkollega i både Akelius och Rikshem, är på väg in. Kombineras de förvaltningsförbättringar som Höjvall planerar för med ny finansiering så är p/ffo för 2019 potentiellt ensiffrigt.

På två månader har Höjvall redan gjort Amasten-affärer för en femtedel av beståndets värde. Att det blir fler opportunistiska kommunaffärer bedömer Affärsvärlden som sannolikt, och sådana omedelbara intjäningsbidrag räknar ingen med i dag.

Amasten har ett begränsat tidsfönster för att växa smart och strukturera upp portföljen. Med stor tvivelrabatt på börsen är det värt att lita på Jan-Erik Höjvall.

Affärsvärlden ger Amasten köpråd. Risknivån är hög.

Detta är en kortversion av Ta rygg på Höjvall. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.