Köpläge efter kursras

ANALYS It-bolagets senaste år på börsen kan summeras: upp som en sol, ner som en pannkaka. Nu är det läge att stiga på igen.

KÖP Datalagringsspecialisten Proact har varit en minst sagt volatil historia det senaste året. Från årsskiftet 2016/2017 steg aktien från knappa 150 till 225 kronor i augusti i fjol. Därefter har aktien raskt raderat ut hela uppgången.

Det började osa katt när styrelseordföranden Anders Hultmark i november sålde nästan hela sitt innehav i Proact. I december framkom sedan att han inte ställer upp för omval. Den 1 februari slutade sedan vd ­Jason Clark på dagen och en vecka senare redovisade bolaget ett småljummet bokslut som sänkte aktien ytterligare.

Fjärde kvartalet såg väldigt svagt ut med minus 6 procents organisk tillväxt, men Proact mötte ett väldigt starkt jäm­förelsekvartal med stora systemleveranser i USA. Vidare är den organiska tillväxten ett mindre viktigt mått i ett Proact som försöker konvertera kunderna till bolagets molnlösning.

På den positiva sidan stack just molnverksamheten ut med 18 procents tillväxt i årstakt, vilket innebär ett välkommet trendbrott efter flera kvartal med ­vikande tillväxttakt. Kassaflödet var samtidigt urstarkt, med följden att Proact nu sitter på en ­nettokassa på 40 miljoner. Det är därmed upplagt för nya förvärv.

På ägarsidan skedde också en intressant förändring när private equity-bolaget Triton flaggade upp för 8 procent av aktierna i mitten av februari. Det återstår att se om de försöker lägga väntarna på hela Proact.

Aktien handlas nu till ev/ebit 8,4 eller p/e 12,0 på resultatet för 2017. Det innebär extremt nedtryckta förväntningar på ett bolag som under lång tid växt med över 10 procent per år och ökat vinsten i ännu snabbare takt. Efterfrågan på bolagets tjänster lär fortsätta att öka framöver då datamängderna ökar i rask takt samtidigt som data blir en allt viktigare tillgång för allt fler ­företag och organisationer.

I slutet av oktober, i nummer 43/2017, sänkte Affärsvärlden Proact till en neutral vänta-­rekommendation vid kursen 205 kronor. Det var bra, om än inte perfekt tajmat. Nu ser vi ett bra läge att utnyttja förtroendeknäcken efter ordförande- och vd-avhoppen och köpa Proact till en klart attraktiv värdering. I vårt ettåriga perspektiv tar vi sikte på 185 kronor.

 

Ovanstående aktieråd från nästa nummer av magasinet Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt för Affärsvärlden Analys+ läsare.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets