”Köpläge i Vietnams Arla”
Varför är Vietnam det nya Kina?
– Utvecklingen hänger ihop med att Kina ställer om sin ekonomi och inte längre kan ge sina arbetare världens lägsta löner. Arbetarna har flyttat intill städerna och kräver mer. Lönerna i Vietnam är bara hälften eller en tredjedel så höga som i Kina. Befolkningen är samtidigt ung där hälften av de 90 miljoner invånarna är under 30 år. Samtidigt kan 95 procent av befolkningen läsa, vilket är ovanligt i en så pass outvecklad ekonomi.
Så produktion flyttar till Vietnam?
– Ja. När bolag som Samsung, Nokia eller Motorola flyttar fabriker från Kina är det enklare att flytta till ett land som ligger så nära, jämfört med att flytta till exempelvis Afrika.
Börsen i Kina har fallit tungt och valutan devalverats. Har det slagit mot Vietnam?
– Ja, i det korta perspektivet. Vietnam är en av de tillväxtmarknader som föll mest under augusti. Hittills har börsen gått ner 21 procent, men vår fond har klarat sig lite bättre med minus 17 procent. Bakom fallet finns fler skäl. I månadsskiftet juli-augusti uppstod komplikationer i handelsavtalet, Trans-Pacific Partnership (TPP). Sedan kom den oväntade devalveringen av valutan i Kina. Det fick Vietnam att snabbt sänka även sin valuta, eftersom landet är så exportberoende.
En del dagar har Vietnam fallit med uppåt fem procent.
– En annan delförklaring kan vara det fallande oljepriset, eftersom energisektorn och relaterade aktier utgör närmare 20 procent av börsvärdet, även om det är en mindre andel i vår fond. Till skillnad från en del andra tillväxtmarknader drar Vietnam inte nytta av ett lågt oljepris. Vietnam exporterar råolja och importerar raffinerade oljeprodukter.
Fånga inte en fallande kniv, brukar man säga. Är det läge att gå in i marknaden nu?
– Historiska mönster brukar upprepa sig. Jag tror att Vietnam är där Kina var för 15–20 år sedan. Men just nu är börsen ganska volatil, så är man orolig för sina pengar kortsiktigt ska man nog vänta och se om det stabiliserar sig. Det kan vara bra att månadsspara, då köper man billigt när börsen är inne i dåliga perioder. I höst eller till nyår kommer börsen troligen öppnas mer för utländska ägare, något som sannolikt ger en positiv injektion.
Hur stor andel av portföljen förvaltar ni aktivt?
– Vi har en active share på runt 64 procent ungefär. Det finns ungefär 30 bolag i index, varav vi äger tolv. Totalt finns omkring 600 bolag att välja mellan.
Avgiften ligger på rejäla 2,5 procent.
– Alla avkastningstal vi anger är efter att avgiften är dragen. Den passivt förvaltade konkurrentfonden har en avgift på under en procent, men den har vi slagit med 10 procentenheter sedan vi startade. Kan vi fortsätta med det är vi värda avgiften. Sedan kan vi aldrig vara lika billiga som en Sverigefond. Kostnaderna för administration, resor och personal utomlands är högre.
Vilka bolag tror du mest på?
– En aktie vi gillar är Vinamilk, det är deras Arla kan man säga. I Vietnam konsumerar befolkningen årligen 15 kilo mjölk per person. Det kan jämföras med 30 kilo i Kina, 270 kilo i USA och 380 kilo i Sverige. Framöver är det troligt att allt fler vietnameser kommer vilja ha mer sofistikerade mejeriprodukter.
Några mer favoriter?
– Vi har investerat ungefär 5 procent av fondförmögenheten i ett it-konglomerat som heter FPT. Vi äger även två cementbolag som gått väldigt bra, det största heter Hatien 1 Cement. Duon har p/e-tal på runt 11 och en förväntad vinsttillväxt för nästa år på omkring 20 procent.
Hur investerar du dina egna pengar?
– Merparten i våra egna fonder. Pakistan är min absoluta favoritmarknad, där ligger omkring hälften av mitt sparande. Sedan har jag runt 30 procent i vår bredare fond Frontier Markets, och resten i Vietnam. Utom en liten del i Rysslandsfonden, en marknad jag tidigare jobbade med.
Mattias Martinsson
Förvaltar: Tundra Vietnam Fund.
Förvaltat kapital: Cirka 220 miljoner kronor.
Utveckling: +7,64 procent under 2015.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.