Köpvärd finverkstad

ANALYS Som finverkstad i ordets rätta bemärkelse erbjuder aktien nu köpläge för långsiktiga.

KÖP Det sägs att om ett bra bolag går upp mot en dålig bransch, så vinner branschen. Bra bolag – som Atlas Copco – väljer dock sina strider så att yttre förutsättningar aldrig riskerar att rycka segern ur händerna.

Verkstadsbolagets berömt decentraliserad struktur och kapitalsnål affärsmodell kombineras med hög andel serviceintäkter samt omsorgsfullt utvalda nischmarknader. Det förklarar den minst sagt imponerande stabila finansiella historiken, med dryga 14 procent som bottennotering för rörelsemarginalen de senaste 15 åren.

På ett års sikt kommer konjunkturen att överskugga utvecklingen; enligt Factsets analytikerkonsensus kommer rörelseresultatet att minska 2019 jämfört med 2018.

Att vara alltför brydd om konjunkturen är samtidigt att missa poängen – Affärsvärlden ser fortsatta framgångar för Atlas Copco-modellen som sannolika under många år framöver. Aktien handlas dessutom redan under sin snittvärdering de senaste tio åren, skuldjusterat till runt 13,5 gånger 2018 samt 2019 års förväntade rörelsevinst, ev/ebit.

Atlas Copco är redan köpvärd för investerare med lång tidshorisont, med en konjunkturell brasklapp medskickad.

Det här är en sammanfattning av aktierådet: Kvalitet klår konjunkturOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.