Köpvärd prispressare

ANALYS Lågpriskedjan är en uthållig vinstmaskin.
Köpvärd prispressare - penna-papper-700_binary_6964328.jpg

KÖP Börsplus synade Oslonoterade Europris (33,50 norska kronor) för knappt ett år sedan och landade i ett neutralt aktieråd.

Som Norges klara marknadsledare har Europris viktiga konkurrensfördelar. Storlek ger bättre inköpspris på volympartier av varor från Asien. Det lägger grunden för att kunna prispressa en relevant varukorg för norrmän, och därigenom vinns kunder över från övrig handel. Lägg till effektiv distribution mot ett stort och välspritt butiksnät, i nuläget på 264 butiker. Det är formeln för Europris starka rörelsemarginal på prisnivåer som få handlare ens kan gå runt på.

I Börsplus aktuella huvudscenario taktar tillväxten ned mot 4 procent år 2022. Lönsamhetsmässigt kan bruttomarginalen försvaras, genom att inköpssamarbetena plus sortimentarbete tar ut priskonkurrensen. Addera det nya centrallagret samt skalfördelarna från kedjans tillväxt. Då kan rörelsemarginalen öka med 1 procentenhet till runt de historiska 10 procenten. På riktigt lång sikt är generella tvivel på en så hög marginal befogade, men Europris konkurrensposition ger åtminstone goda odds.

Dagens kurs är nära 25 procent lägre än de 45 norska kronor som den tidigare private equity-ägaren Nordic Capital tog betalt vid börsnoteringen för snart fem år sedan. I jämförelsetabellen framstår Europris också som tydligt rabattvärderat mot liknande lågpriskolleger. Fundamentalt ser vi en värdering på ev/ebit 12 om några år som befogad i huvudscenariot.

År 2013 inledde Europris och dess finländska motsvarighet Tokmanni en gemensam inköpsallians i Asien. 2018 bjöds även svenska ÖoB in i klubben. Affären inledde första steget till ett samgående. Initialt fick Europris köpa 20 procent av ÖoB:s ägarbolag Runsvengruppen, men Europris fick även en köpoption på resten.

I vårt huvudscenario för Europris ser vi en uppsida runt 50 procent till cirka 50 norska kronor för den som har ett par års investeringshorisont.

I vårt optimistiska scenario blir tillväxten och lönsamheten snäppet bättre i både Europris och ÖoB. Det skulle driva upp värdet på hela paketet mot närmare 75 norska kronor, motsvarande en dubblingspotential.

På nedsidan blir vårt pessimistiska scenario att Europris tillväxt och fina lönsamhet dras ned av priskrig och att ÖoB skrivs av. Då är realistisk nedsida en kurs på knappa 19 norska kronor.

Det positiva väger dock tungt. Potentialen är att börsen börjar se Europris mer som en starkt positionerad kassaflödesmaskin med defensiva tillväxtkvaliteter. Därtill finns ett logiskt nästa steg mot en nordisk lågprisjätte: en fusion med inköpspartnern Tokmanni.

Detta är en kortversion av Prispressad prispressare. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco