Kraftig nedåtrekyl i exportchefsindex

Business Swedens Exportchefsindex såg en rejäl sättning i andra kvartalet efter att ha ökat de två senaste kvartalen. 
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden. Foto: Business Sweden

Exportchefsindex, som speglar stämningsläget bland svenska varu- och tjänsteexportörer, föll under andra kvartalet med 10,3 enheter till 60,6. Detta från rekordhöga 70,9 första kvartalet. Flertalet delindex föll tillbaka påtagligt.

Utsikterna har dämpats rejält såväl i nuläget som på tre månaders sikt. Exportchefsindex vad gäller utsikterna i nuläget föll med 13,3 enheter till 64,6 andra kvartalet och delindex för de framåtblickande frågorna föll med 7,3 enheter till 56,6.

“Ökade risker i och med kriget i Ukraina och nedstängningar i Kina till följd av ökad smittspridning av virusvarianten omikron drar ner humöret hos exportföretagen och särskilt i ett regionalt perspektiv”, säger Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.

Trots kraftiga fall andra kvartalet ligger de flesta delindex kvar över 50-strecket, vilket signalerar fortsatt optimism hos exportföretagen. Dock sticker  index för lönsamhet i exportförsäljningen på tre månaders sikt ut på nedsidan. Indexet föll med 10,3 enheter till 49,1.

“Om kriget i Ukraina snart får ett slut och Kina lyckas hantera smittspridningen utan större spridningseffekter till den globala ekonomin förblir exportutsikterna sannolikt ljusa”, säger Lena Sellgren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF