Kraftig rekyl på börsen

Återhämtningen på Stockholmsbörsen tilltog på tisdagen efter föregående dags branta fall. Industribolag, som pressades särskilt under måndagen, fick en stark återhämtning med Boliden och Atlas Copco i fronten.

Vid 13-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 3,0 procent till 1.591. Aktier för 12,9 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX-indexet ökade 2,7 procent medan franska CAC40 avancerade 3,2 procent.

Riksbanken har beredskap att agera mot coronavirusets effekter, sade riksbankschef Stefan Ingves vid en utfrågning i finansutskottet på tisdagen. En räntesänkning är inte den första åtgärden, men balansräkningen bör i alla fall inte minska, sade han.

Riksbankschefen konstaterade att spridningen av viruset oundvikligen kommer att ha negativa effekter på den ekonomiska aktiviteten, men hur stora och långvariga de blir är ännu för tidigt att säga.

I toppen av det svenska storbolagsindexet återfanns cykliska bolag där gruvbolaget Boliden steg 6,1 procent, men bland vinnarna fanns även verkstadsföretaget Atlas Copco vars A-aktie klättrade 4,4 procent. Vitvarujätten Electrolux och stålkoncernen SSAB noterade även tydliga uppgångar om 4,9 procent respektive 4,1 procent.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca och klädjätten H&M återhämtade sig däremot mer måttligt med 0,4 och 0,9 procent. Det sistnämnda bolaget har även fått en höjd rekommendation till neutral från sälj av Goldman Sachs. Den amerikanska banken har även sänkt riktkursen för flera svenska storbanker.

Storbankerna handlades upp med mellan 2,2 och 3,7 procent, där Swedbank steg mest.

Oljepriset steg kraftigt med en uppgång om 10 procent för brent.

Oljebolagen, som under måndagen tappade som mest cirka 20 procent, svarade med att övervägande stiga på tisdagen. Bäst gick det för Africa Oil som steg 8,6 procent, följt av IPC som klättrade 6,3 procent. Lundin Petroleum, som fått köprekommendation av investmenbanken Stifel samtidigt som Nordea sänkt riktkursen för bolaget till 300 från 360 kronor, steg 2,9 procent. Tethys Oil noterade dock en nedgång på 1,7 procent.

Säkerhetsbolaget Securitas har av Pareto fått köprekommendation med motiveringen att bolaget tidigare stått sig starkt trots i orostider och väntas även göra det nu. Aktien belönades med en uppgång om 2,8 procent.

Byggbolaget NCC handlades upp 2,5 procent. Bolagets styrelseordförande Tomas Billing har på tisdagen köpt 40.000 aktier i byggbolaget för 156 kronor styck, totalt 6,2 miljoner kronor.

Fingerprint Cards styrelseledamot Juan Vallejo har köpt aktier för 1,3 miljoner kronor medan storägaren och ordföranden Johan Carlström köpt för 1,4 miljoner kronor. Biometri-aktien noterade en uppgång om 2,6 procent.

Solenergibolaget Etrion redovisade en ökad förlust för det fjärde kvartalet. Marknaden straffade aktien till en början med en nedgång på 10 procent, men den hämtade sig till en uppgång om 1,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.