Kraftigt ras på Stockholmsbörsen

Fortsatt oro för utvecklingen kring coronaviruset samt framförallt ett ras gällande oljepriset gör att världens börser dyker.

På Stockholmsbörsen märks en kraftig nedgång där samtliga storbolag är på minus. Allra värst går det för tunga verkstadsbolag som Alfa Laval, Sandvik och ABB. Alfa Laval dyker drygt elva procent, Sandvik och ABB är båda ned drygt åtta procent.

Även råvarubolag som gruvjätten Boliden och ståltillverkaren SSAB tynger.

– De som är exponerade mot konjunkturen är de som påverkar mest av det här och industrier som är beroende av oljeindustrin, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Ras för Lundin Petroleum

Utanför storbolagslistan tappar Lundin Petroleum nästan 24 procent på grund av oljeprisets fall efter utlovade löften från Saudiarabiens sida om att öka på oljeproduktionen.

Den stora börsskräcken just nu är jätteraset i oljepriset, något som slår mot USA:s ekonomi, enligt Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

Den amerikanska ekonomin har blivit allt mer beroende av oljeindustrin som utvecklats kraftigt på senare år, en industri som är kreditkänslig, enligt Guri. Dessutom börjar coronasmittan få fäste även i USA.

– Så nu har vi två svarta svanar på börsen, säger han.

Även karantänen i Italien spelar in.

– Vinstprognoserna för många bolag kommer att förändras, säger Guri.

Liknande utveckling

Utvecklingen är likadan runtom i Europa. Oslobörsen tar storstryk och dyker tolv procent. Frankfurtbörsen backar drygt åtta procent, medan Parisbörsen klarar sig något bättre med ett fall på ”bara” drygt fyra procent. I London är FTSE100-index ned nästan nio procent.

Detta är i linje med hur det sett ut på Asien- och Mellanösternbörserna nu på morgonen

Börsen i Saudiarabien faller till exempel 9,2 procent vid öppning medan oljejätten Saudi Aramco sjunker tio procent, långt under kursen i samband med börsintroduktionen i december förra året.

TT: Är börsreaktionerna rimliga?

– Det beror på hur man menar med rimlig. Tittar man på siffror från WHO angående dödligheten av coronaviruset kan man tycka att det är märkligt att folk blir rädda som de blir. Men faktum är att företag och hushåll stannar hem och låter bli att resa och då blir det en ekonomisk effekt, säger Esbjörn Lundevall.

– Men sen är det naturligtvis jättemycket psykologi i det här också. Både i beteendet bland hushåll och företag och i börsreaktionen är mycket psykologi.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.