Krigshotet kyler ned börsen

Hettan mellan George W Bush och Saddam Hussein gör börsen iskall.

Vad är det som händer på börsen? Den faller med tre procent ena dagen för att stiga med tre procent dagen efter. De stora svängningarna är ett säkert sjukdomstecken. Placerarna är villrådiga och saknar fast mark under fötterna.

Affärsvärlden granskar här de faktorer som riskerar att sänka börsen och de få faktorer som talar för en uppgång. Den ökade osäkerheten gör att resultatet är entydigt, i alla fall om man tror att historiska mönster är en god prognos för framtiden.

Tidigare perioder med ökad osäkerhet, mätt som 30-dagars rullande svängningar, har de senaste åren obarmhärtigt lett till kraftiga börsfall. Baserat på historiska uppgifter är det av allt att döma dags igen för ett fall. En rad faktorer pekar i den riktningen:

För det första ökar osäkerheten. Ett krig mot Irak tycks allt mer oundvikligt. Det lamslår investerare och ökar risken på aktiemarknaden. Stockholmbörsen är inget undantag även om den svenska aktiebörsen borde vara mindre känslig mot svängningar när teknikaktiers tyngd har minskat efter IT- och telekomraset.

För det andra är det hyfsat låga p/e-talet för börsen som helhet, 15 för 2003, en falsk trygghet. Talet bygger ju på analytikernas vinstprognoser som fortfarande ligger för högt. Under 2002 visade det sig att analytikerna hade helt fel. Även 2003 ser det ut att bli fel, vilket betyder att stora nedjusteringar av vinster och av aktiekurser är att vänta, detta trots att vinstprognoserna för 2003 redan har justerats ned med 25 procent.

Och det finns luft att skära i för prognosmakarna. Fortfarande tror de på en vinsttillväxt på höga 37 procent i år. Det ger ett p/e-tal på relativt låga 15 som sjunker till 12 året därpå, eftersom vinsterna väntas växa med ytterligare 22 procent till 2004.

För det tredje är den osäkra konjunkturutvecklingen ett hinder för en positiv börsutveckling. Många av de företag som hittills rapporterat har också uttryckt sig mer försiktigt om framtiden än vad som är normalt. Vinstlyften för fjolåret beror i hög grad på att bolagen har lyckats med besparingsprogram.

För det fjärde är den kraftiga försvagningen av dollarn ett hot mot de svenska företagens vinster och konkurrenskraft. Det betyder i förlängningen ökad osäkerhet och lägre aktiekurser.
Med alla dessa minusposter i bagaget går det att peka på en ljuspunkt också.

Stockholmholmsbörsen är billig sett till p/e-talet i relationen till den inverterade långräntan (Fed-modellen). Modellen visar att både Stockholmbörsen och New York-börsen är undervärderade med cirka 30 procent i förhållande till obligationer. Modellen har haft rätt vid köptillfällen de senaste åren. Säljsignalerna har modellen varit sämre på att tolka. Modellen utesluter variationer i placerarnas riskpremie över tiden. Den tar heller inte hänsyn till framtida prognoser.

Den låga räntenivån är alltså i vart fall delvis av godo. Lägre räntor ger ju som bekant högre börskurser allt annat lika.

Därmed inte sagt att börsen ska stiga. Trots en fundamentalt sett undervärderad börs så väger svängigheten på börsen, det främsta säljargumentet, alltså tyngre. Historien ger också många exempel på när börsen varit över- eller undervärderade under långa perioder. Inget tyder på att de tiderna är förbi.

Det finns många likheter mellan dagens situation och den som rådde på börsen för ett år sedan. Då drog ett höstrally 2001 upp kurserna med en tredjedel på några månader innan luften gick ur uppgången. Hösten 2002 utvecklades ungefär på samma sätt och det vi just nu upplever kan vara den tidpunkt när luften håller på att gå ur marknaden.

Men det finns också olikheter. Affärsvärlden har kartlagt skillnaderna mellan situationen i dag och den som rådde för ett år sedan. Som framgår av tabellen här intill har prognosmakarna skrivit ner vins-terna för i år rejält, jämfört med vad de trodde för ett år sedan. Aktiekursen har hängt med utför i de flesta fall. Bland börsens tjugo största bolag är det bara fyra bolag, H&M, Swedish Match, SKF och Electrolux, som fått sina vinstprognoser uppjusterade för 2003 under det senaste året.

Börsens tungviktare kan emellertid inte själva dra i gång något rally. Ur tabellen går det att plocka fram några köpvärda aktier som Electrolux, SCA och H&M. Det är med andra ord fortfarande stock-picking som gäller. Undvik aktier och fonder som följer index.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania