Kristersson om det gröna stålet: ”Klimatomställning i praktiken”

Statsminister Ulf Kristersson besöker under tisdagen SSAB i Oxelösund och lovar statens stöd i att leverera förutsättningarna för de svenska projekten för grönt stål. "Det här är klimatomställning i praktiken", sa Ulf Kristersson.
Kristersson om det gröna stålet: ”Klimatomställning i praktiken” - MicrosoftTeams-image (9)
Ulf Kristersson i Oxelösund för SSAB:s storsatsning. SSAB:s VD Martin Lindqvist i svart mössa. Foto: Sofia Hårdänge

SSAB ska ställa om det nordiska produktionssystemet för att ta sig närmare målet om en fossilfri ståltillverkning. Bolaget har tidigare fattat beslut om att investera 6,2 mdr kronor i en ny ljusbågsugn i Oxelösund, och på plats för att fira byggstarten är statsminister Ulf Kristersson. Som ”stolt sörmlänning” säger han sig vara imponerad över ambitionerna.

”Det här är klimatomställning i praktiken”, säger han.

Statens roll i omställningen består i att se till att förutsättningarna är på plats, enligt Kristersson.

”Vi ska göra vår dela av jobbet, lagarna måste vara rätt”, säger han.

”Tillståndsprocesser är helt avgörande. De kan inte bara vara rättssäkra. De måste vara målinriktade”, säger Kristersson som också trycker på behovet av ett stabilt elsystem.

Minskar Sverige Co2-utsläpp med 3%

SSAB:s investering som innebär att ersätta den gamla masugnen mot en ljusbågsugn kommer minska hela Sveriges koldioxidutsläpp med 3%, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

SSAB vill ställa om hela det nordiska produktionssystemet till fossilfritt stål till 2030.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.