Kronan sänker börsen
“Valutan spelar in och gör att Stockholmsbörsen utvecklas sämre när kronan stärks, om än från väldigt låga nivåer, och det skapar ett implicit tryck på resultatförväntningarna åt det negativa hållet. Marknaden hade hunnit prisa in lite lättnad även om analytikerna inte riktigt följt med”, säger Anders Berg, aktiechef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Vid klockan 12.15 var OMXS30 1,3 procent lägre till noteringen 659,5. Omsättningen uppgick till 6,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med att DJ Euro Stoxx 50 vid samma tidpunkt var 0,4 procent upp.
Börserna i New York steg annars kraftigt under måndagens handelssession sedan administrationen offentliggjort planerna på att starta ett offentlig/privat investeringsprogram för att lyfta av dåliga tillgångar från det finansiella systemet. Dow Jones ökade 6,8 procent.
“Det är lite speciellt att vi inte följer utvecklingen i USA, men i lokal valuta har Stockholmsbörsen indexmässigt startat från en högre nivå då Wall Street föll kraftigt i inledningen på året medan den svenska marknaden höll emot ganska bra. Vid någon punkt givet att USA och även Europabörserna fortsätter upp hamnar vi dock i ett läge där Stockholmsbörsen följer med och bryter igenom motståndsnivåerna runt 690-700”, säger Anders Berg.
I den svenska banksektorn inledde Swedbank A handelsdagen positivt men vände ned och var 0,7 procent lägre till 27:70 kronor, Nordea backade 4,4 procent till 43:70 kronor och SEB A tappade 6,3 procent till 25:40 kronor. Under förra veckans börsuppgång var det SEB A som steg mest med en uppgång på hela 32 procent medan Swedbank A till exempel avancerade 12 procent.
Även i Europahandeln var det vinsthemtagningar inom finans. Citigroup tappade 4,8 procent i den tyska handeln efter att ha stigit 19 procent i New York på måndagen, Bank of America sjönk 5,4 procent efter att ha stigigt 26 procent på måndagen. Lloyds Banking Group och HSBC var 3,6 respektive 6,0 procent ned i London.
Getinge B föll 12 procent till 82:50 kronor efter att ha meddelat att det upptäckt oegentligheter i redovisningen för Huntleighs franska dotterbolag HNE Medical som ingår i affärsområdet Extended Care. Getinge bedömer nu att resultatet före skatt, exklusive integrationskostnader i anslutning till Datascopeförvärvet, kommer att öka med cirka 25 procent 2009. Resultatet är baserat på rådande valutaläge samt att den organiska faktureringstillväxten för året kommer att uppgå till 2-3 procent.
“Om man utgår från förra årets resultat före skatt, uppblåst eller ej, och guidningen om 25 procents tillväxt i år ger det 2.694 miljoner kronor. Det resultatet innehåller valutavinster som ska dras bort, vilket underliggande ger 2.466 miljoner i resultat”, säger Martin Sikorski, analytiker på CA Cheuvruex, och ställer Getinges nya besked mot SME Direkts prognos på 2.716 miljoner kronor för innevarande år.
Volvo B sjönk 2,1 procent till 41:80 kronor. Bolaget har redovisat sina lastbilsleveranser, som visade på en total nedgång med 51 procent i februari. I Europa var nedgången 63 procent, varav 92 procent i Östeuropa. Leveranserna i Nordamerika visade däremot på en minskning med måttliga 6 procent, på grund av en svag jämförelsemånad i fjol.
Sandvik var 1,8 procent ned till 48 kronor, SKF B tappade 1,4 procent till 71:25 kronor och Atlas Copco A var 0,4 procent lägre till 62 kronor. En dollar kostar nu 8:04 kronor, vilket kan jämföras med att den så sent som den 5 mars kostade över 9:30 kronor. För Sandvik, SKF och Atlas Copco är effekten på resultat före skatt ungefär 2-3 procent om man tar 5 procent i årssnittkursen kronan mot dollarn, enligt analytikerberäkningar.
Teliasonera var 1,8 procent lägre till 38 kronor efter att Nomura sänkt rekommendationen för aktien till neutral från köp, med riktkursen neddragen till 39 kronor från tidigare 42 kronor. Utöver det tyngdes Teliasonera av att Telenor backade 2,8 procent i Oslo efter att en federal rysk domstol avslagit begäran om inhibering av beslutet att den norska teleoperatören ska betala skadestånd på 1,7 miljarder dollar tills Telenors överklagande av beslutet behandlats.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.