Kronan starkare inför ECB-beskedet

De svenska statsobligationsräntorna sjunker något i linje med de tyska räntorna inför ECB:s penningpolitiska besked i eftermiddag. Kronan stärks mot ledande valutor.

Alla ögon vilar på Mario Draghi när marknaden nu helt fokuserar på ECB:s penningpolitiska besked. En majoritet av analytikerna i de större enkäter som gjorts inför beskedet räknar med att centralbanken sänker både styrräntan och in- och utlåningsräntorna.

Senast ECB ändrade styrräntan var den 7 november när en sänkning från 0,50 till 0,25 procent aviserades. Enligt Dow Jones Newswires enkät sätter ECB styrräntan till 0,10 procent idag.

Flera analytiker spår att ECB kommer att vidta okonventionella åtgärder såsom nya LTRO-lån eller att steriliseringen av obligationerna som köptes inom SMP-programmet upphör. Ett beslut om storskaliga tillgångsköp skulle däremot överraska.

”ECB har målat in sig i ett hörn. När det gäller åtgärder som vidtas är det nu mycket svårt för ECB att överträffa förväntningarna. Vi skulle avsky att positionera oss för ett nedslående besked – vi tänker att Draghi kan tillräckligt mycket om marknaden för att förstå vilket monster det är han skapat”, uppger Rabobank till Dow Jones Newswires.

Från amerikanskt håll publicerades Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book, som bygger på rapporter från centralbankens tolv distrikt, på onsdagskvällen. Den ekonomiska aktiviteten förbättrades i samtliga regioner.

Konsumenterna spenderade mer över hela USA mot bakgrund av bland annat ökad turism och bättre fordonsförsäljning. Arbetsmarknaden stärktes generellt, men löneökningarna var svaga.

”Rapporten ändrar inte förutsättningarna för Fed: nedmonteringen av QE3 fortsätter och försiktiga räntehöjningar är möjliga andra halvåret 2015”, skriver SEB.

Orderingången till den tyska tillverkningsindustrin överraskade på uppsidan på morgonen och steg med justerade 3,1 procent i april jämfört med månaden innan. Väntat var en ökning med 1,5 procent.

Finland är i stället tillbaka i recession. Det står klart efter att BNP-tillväxten för det första kvartalet publicerades på morgonen. Finlands BNP sjönk med preliminära 0,6 procent i årstakt under kvartalet och med 0,4 procent jämfört med närmast föregående kvartal.

På hemmaplan uppgav SBAB att rekordmånga bolånetagare inte klarar av kontantinsatsen själva. Under perioden 2000-2004 var det samtidigt bara 6 procent som inte kunde klara av kontantinsatsen själva. Under 2009-2011 hade denna andel stigit till 14 procent och under 2012-2014 har den nått hela 24 procent.

Köpsuget är däremot på topp inför sommaren och Svensk Handel uppger att en tredjedel av svenskarna tror att konsumtionen kommer att öka under de kommande tre månaderna. Samtidigt räknar endast 12 procent med minskad konsumtion. Indexet över hushållens konsumtionsförväntningar, konsumentindex, stiger rejält till +20, från +10 vid den förra mätningen i april.

Från toppmötet i Bryssel rapporteras att ledarna för G7-länderna har beslutat att avvakta med att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland till förmån för diplomatiska ansträngningar för att lösa krisen i Ukraina.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.