Kronan stärks

De svenska obligationsräntorna har inlett måndagen lägre i linje med en nedgång i räntan på den tyska tioårsobligationen. Nedgångarna följer efter att de amerikanska räntorna tappade mark på fredagskvällen.

Dollarn noteras även lägre i spåren av den något blandade månadsstatistiken över sysselsättningen i USA som lämnades på fredagen.

”Den amerikanska arbetsmarknadsrapporten var en viss besvikelse på ytan, inte minst mot de hyfsat höga marknadsförväntningarna. Men under ytan är det faktiskt en ganska stark rapport”, skriver Danske Bank.

Samtidigt som arbetslösheten föll snabbare än väntat överraskade återigen löneökningarna på nedsidan, skriver Barclays.

Förutom förstärkning mot dollarn noteras kronan även högre mot euron och det brittiska pundet. Den rödgröna regeringen kan också andas ut: allianspartierna kommer inte att bryta ut enskilda förslag ur regeringens budget. Det skriver allianspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner i en gemensam artikel i DN Debatt på måndagen.

”För att ta ansvar för Sverige lägger vi ett samlat budgetalternativ. Det är regeringens budget i sin helhet, som försvagar svensk ekonomi och bromsar jobbtillväxten, som vi främst vänder oss emot”, skriver talespersonerna.

De svenska hushållen tror fortsatt på stigande bostadspriser men har ändå överlag blivit något försiktigare, enligt SEB:sboprisindikator som sjönk för andra månaden i rad till 57 i november från 59 i oktober.

Av de tillfrågade hushållen svarade 67 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 68 procent förra månaden.

Tung artillerield föll över staden Donetsk i östra Ukraina på söndagen. Den snart två månader gamla vapenvilan sätts nu på prov när båda sidor anklagar varandra för att bryta mot villkoren.

Organisationen OSCE, som ses som neutral, skriver i ett uttalande att dess observatörer sett en kolonn med okända militärfordon inne i den separatistkontrollerade delen av Ukraina. Enligt Ukrainas militär är trupperna utan tvekan ryska.

Under helgen och natten har ett knippe kinesisk statistik presenterats. Det kinesiska handelsbalansöverskottet växte mer än väntat, konsumentpriserna var oförändrade i linje med förväntningarna samtidigt som producentpriserna sjönk något mer än väntat.

Kinas ekonomiska risker är hanterbara, sade Kinas president Xi Jinping inför näringslivsföreträdare på söndagen.

”Visst finns det risker, men de är inte särskilt skrämmande”, sade Xi Jinping.

Kalendern ser lugn ut under fortsättningen av måndagen med få statistiknyheter av tyngd. Allianspartiernas budget presenteras i sin helhet 10.30.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.