Kronfallet gav 40 000 i ökade studieavgifter

Både den svenska och den norska kronan har fallit hårt gentemot dollarn det senaste halvåret. För den som studerar i USA kan kostnaden för vårterminen nu späs på ytterligare, skriver dn.no.

Marie Willersrud studerar ekonomi vid Ivy League-universitetet Brown i USA. Varje termin kostar 27 500 dollar.

I augusti betalade Willersrud motsvarande 170 000 norska kronor för höstterminen. Sedan dess har dollarn blivit drygt 23 procent dyrare jämfört med den norska kronan.

När Willersrud nu ska betala avgiften för vårterminen kostar den numera 210 000 norska kronor – 40 000 kronor mer än för ett halvår sedan, skriver dn.no.

Även den svenska kronan har fallit gentemot dollarn. Dollarn har sedan hösten blivit cirka 21 procent dyrare jämfört med den svenska kronan.

Klockan 11.00 svensk tid stod dollarn i 8,07 gentemot den svenska kronan och i 7,61 gentemot den norska.

Den 1 juli 2015 ändras CSN:s regler för studiemedel för utlandsstudier. Se vad som gäller i faktarutan nedan.

CSN – Nya regler för studier utomlands

  • Lånebeloppen för utlandsstudier blir samma som för studier i Sverige.
  • Ett nytt merkostnadslån för utlandsstudier tillkommer.
  • Det blir möjligt att låna mer till undervisningsavgift och du kan göra större uttag under kortare tid.
  • Utbetalningarna av bidrag och lån ska ske månadsvis. Merkostnadslån för resor betalas dock ut vid terminsstart. Detsamma gäller merkostnadslån för undervisningsavgifter, men då måste du kunna visa att du måste betala avgiften i samband med terminsstarten.
  • Prövningen av rätten till studiestöd för språkkurser ändras.
  • Definitionen av vad som räknas som utlandsstudier förändras. Det blir exempelvis möjligt att ansöka om merkostnadslån för utlandsstudier vid examensarbete utomlands.

Läs mer om regeländringarna på CSN.

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.