”Kursreaktionen är överraskande”
När Guido Oelkers presenterade bolagets rapport för årets tredje kvartal i slutet på oktober redovisade han en försäljningsökning för årets första nio månader på 42 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Samtidigt ökade ebita-marginalen från 31 till 40 procent, de intäkts- och resultatmässiga utsikterna för helåret uppjusterades och intäkterna från bolagets hemofili-läkemedel Elocta och Alprolix ökade med 115 respektive 127 procent mellan januari och september. Strax efter rapportsläppet befinner sig Guido Oelkers på Sobis huvudkontor vid Karolinska institutet i centrala Stockholm. Därifrån bevittnar han hur aktiekursen åker på en smocka under dagen och backar med 11,6 procent.
– Kursreaktionen är överraskande, och vi borde kanske kommunicera våra framgångar bättre. Vi har ju vuxit med 45 procent det senaste kvartalet trots att det är en sommarperiod med betydligt lägre aktivitet på sjukhus och kliniker, säger han.
Knappt två veckor senare annonserar Sobi att de köper USA-rättigheterna till läkemedlet Synagis från Astra Zeneca. Kursen steg på beskedet, men har därefter fallit tillbaka igen. (se faktaruta för mer om förvärvet).
Guido Oelkers tog över vd-posten på det Investorkontrollerade särläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, efter Geoffrey McDonough i maj förra året och är en veteran inom läkemedels- och hälsovårdssektorn. Han är född 1965 och växte upp i Hannover i norra Tyskland. Pappan jobbade som ingenjör på en Ford-fabrik medan mamman var hemma med sonen, som tidigt närde ett intresse för biologi och fysiologi. I tonåren spelade Guido Oelkers handboll på semiprofessionell nivå, men som vuxen valde han i stället att studera ekonomi på universitet i Australien och England. Bland annat hade han olika ledande befattningar på läkemedelsbolag som tyska Hoechst och schweiziska (senare japanska) Nycomed innan han år 2011 blev vd på den svenska och då Investor- och EQT-ägda dialysbehandlingsproducenten Gambro, som 2013 köptes av amerikanska Baxter International. Därefter blev Guido Oelkers vd för det tyska medicinteknikföretaget BSN Medical, som också ägdes av den svenska riskkapitalaktören EQT. BSN Medical tillverkar produkter inom exempelvis sårvård och avyttrades 2017 till SCA (numera Essity). För att beskriva sin fascination för läkemedelsbranschen använder han en liknelse.
– Forskningen flyttar fram gränserna hela tiden, och därför finns konstant nya terapier och förhållningssätt att upptäcka och förstå. Det är som att skala en lök, man avtäcker lager efter lager. En sådan här krävande miljö, där man träffar duktiga människor som vet mer än en själv, gör en alert. Jag måste ständigt lära mig mer, och det gillar jag.
I dag härstammar lejonparten av Sobis försäljning från deras behandlingar mot blödarsjuka, hemofilibehandlingar, men så har det inte alltid varit. Bolaget Biovitrum grundades 2001 när den dåtida svenska läkemedelsklenoden Pharmacia knoppade av ett antal enheter (bland annat divisionen för bioteknikbaserade läkemedel) till ett konsortium av investerare, bland annat riskkapitalbolaget Nordic Capital. Nio år senare, 2010, gick Biovitrum ihop med särläkemedelsbolaget Swedish Orphan International, varefter Sobi bildades. På den tiden kom en stor del av intäkterna från tillverkningen av den aktiva substansen i Pfizers läkemedel mot blödarsjuka typ A, Refacto.
Sobi framställer alltjämt Refacto vid produktionsenheten i Hornsberg i Stockholm, och leveransavtalet med Pfizer löper fram till 2023.
I början av 2010-talet kom en bärande del av Sobis intäkter också från försäljningen av särläkemedlen Orfadin och Kineret, som fortfarande finns med i produktportföljen.
De senaste åren har dock alltmer fokus riktats mot bolagets nya blödarsjuka-mediciner Elocta och Alprolix. Dessa har Sobi sedan 2006 flitigt utvecklat och kommersialiserat ihop med den amerikanska läkemedelsutvecklaren Bioverativ, som i början av året köptes av det franska läkemedelsbolaget Sanofi. Hemofili (blödarsjuka) typ A och typ B orsakas av brist på eller avsaknad av en så kallad koagulationsfaktor. De med blödarsjuka saknar faktorn, alltså proteinet, vilket får blodet att levra sig.
Sjukdomen delas in i olika former (från mild till svår) och karaktäriseras av allt från mindre blödningar i leder till långvariga, spontana och farliga blödningar i till exempel hjärnan.
I dag är det drygt 400 000 personer globalt som har denna ovanliga sjukdom, men endast 25 procent har tillgång till effektiv behandling. Den globala marknaden för hemofililäkemedel uppskattas vara värd 17 miljarder amerikanska dollar och den väntas växa med 5,7 procent årligen fram till 2024, enligt en rapport från Zion Market Research. I dag behandlas hemofilipatienter vanligen förebyggande med så kallade koagulationsfaktorpreparat, vilka i korthet går ut på att det saknade proteinet några gånger i veckan injiceras med spruta i blodet för att stävja uppkomsten av blödningar. Fältet för sådana faktorkoncentrat har länge dominerats av läkemedelsaktörer som Bayer, Shire och Novo Nordisk.
De senaste åren har dock Sobi med buller och bång inträtt på marknaden med nya koagulationsfaktorterapier utrustade med förlängd halveringstid(eller extended half-life, EHL, på engelska). Sobi och samarbetspartnern Bioverativ har med en särskild teknik utformat läkemedel som kan uppnå högre proteinnivåer i blodet under en längre tid jämfört med tidigare faktorpreparat. På så vis kan patienterna ta injektioner färre gånger varje vecka, vilket reducerar behandlingsbördan.
Sedan Sobis börsintroduktion 2016 av Elocta (typ A) och Alprolix (typ B) i Europa och Mellanöstern har försäljningen ökat snabbt. Mellan 2016 och 2017 steg intäkterna med 483 respektive 500 procent till 1,5 miljarder och 363 miljoner kronor. Det har också avspeglat sig på bolagets börskurs som har avancerat med 42 procent de senaste tre åren. Som nämnt tidigare höll den positiva trenden i sig även under årets första tre kvartal – då ökade intäkterna från Elocta med 115 och Alprolix med 172 procent jämfört med samma period i fjol. På frågan om hur mycket dessa hemofilimediciner kan komma att inbringa som mest i framtiden, svarar Guido Oelkers:
– Vi gör inte framåtblickande uttalanden på det sättet, men jag är ganska säker på att vi inte kommer att göra aktieägarna besvikna. Vi har en stark verksamhet på en stor marknad som vi framöver kommer att ha en substantiell del av, säger han.
Även om Sobi var tidigt ute i Europa och Mellanöstern med nya hemofilibehandlingar med förlängd halveringstid, och även om intäkterna från dessa läkemedel har stigit rejält sedan marknadslanseringen 2016, är det inte givet att framgången kommer att fortsätta. Detta beror främst på konkurrenssituationen, som ser ut att kunna hårdna betänkligt framgent. Den nyhet som just nu är mest omdiskuterad på den internationella hemofilimarknaden – och som kan vara det största hotet mot Sobis kvicka tillväxt – är det schweiziska läkemedelsbolaget Roches nya produkt Hemlibra som används vid blödarsjuka typ A. Den har uppmärksammats som den första hemofilimedicinen som kan ges subkutant (under huden) i stället för intravenöst i blodet, och för att den behöver användas en gång i veckan jämfört med exempelvis var tredje dag, som flera andra koagulationsfaktorbehandlingar. Här är det dock nödvändigt med ett kort sidospår för att bättre förstå omständigheterna.
Ett vanligt problem med de förebyggande koagulationsfaktorterapierna är att patienterna utvecklar så kallade inhibitorer, alltså antikroppar som hämmar effekterna av hemofililäkemedlen. För att komma till bukt med antikropparna kan patienten till exempel genomgå en immuntoleransinduktion, som förenklat består av höga doser av faktorkoncentrat under lång tid. Men denna process är ofta inte bara kostsam, utan också prövande för patienten. Hemlibra har i studier visat sig ge bättre effekt än andra behandlingar för personer med hemofili A, som har utvecklat just antikroppar. I slutet på 2017 och i början av innevarande år fick läkemedlet klartecken i USA respektive Europa för behandling av denna patientgrupp. I början av oktober godkändes läkemedlet dessutom i USA för dem med hemofili A som inte har utvecklat antikroppar, varpå Sobis aktiekurs snabbt fick sig en skjuts neråt.
Det amerikanska godkännandet talar för att Hemlibra får grönt ljus även i Europa för patienter utan inhibitorer, och frågan är nu hur detta på sikt skulle påverka Sobis hemofilibehandlingsverksamhet. Somliga analytiker har prognostiserat att Hemlibra kan komma att sälja för 5 miljarder amerikanska dollar globalt, enligt en artikel från nyhetsbyrån Reuters.
Men Hemlibra är inte det enda nytillkomna hemofililäkemedel som Sobi behöver tampas med. Fler aktörer är på ingång med koagulationsfaktorterapier som också har förlängd halveringstid. Till exempel fick det tyska läkemedelsföretaget Bayer i augusti klartecken i USA för det långverkande hemofili A-medicinen Jivi, och tidigare i år lanserade det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk på den amerikanska marknaden det nya EHL-läkemedlet Rebinvn, som används vid blödarsjuka typ B. Guido Oelkers är dock inte nämnvärt besvärad av den tilltagande konkurrensen.
– Våra läkemedel har en stark position på marknaden med säkerhets- och effektprofiler från tusentals patienter i klinisk vardag. Jag kan inte se att någon kan utmana oss just nu, men vi ska givetvis inte underskatta konkurrenterna. Samtidigt är marknaden bred och det kommer inte finnas bara en produkt som passar alla.
Att han inte verkar särskilt orolig för den hårdnande konkurrensen kan bero på att Sobis intäkter inte bara kommer från hemofili-delen. I affärsområdet Speciality Care finns till exempel det ovan nämnda läkemedlet Orfadin. Det lanserades 2002 och används vid ärftlig tyrosinemi (HT-1), en sjukdom som innebär att kroppen inte kan bryta ner aminosyran tyrosin, vilket kan leda till lever- och njurproblem. Även här får dock Sobi hårdare konkurrens från nya generiska läkemedel i Nordamerika och Europa, vilket lär påverka intäkterna framöver.
– De generiska produkterna kommer att ha betydelse för vår affär. Men många patienter har en stark koppling till vårt läkemedel och vi har haft förmåga att tillmötesgå deras behov kontinuerligt, och vi ska försöka fortsätta bygga på denna relation med patienter och deras omgivning. Vi tycker att vi har en konkurrenskraftig produkt.
Ett annat tongivande läkemedel inom Speciality Care är Kineret, som först användes vid reumatoid artrit (ledgångsreumatism) men som 2013 gavs grönt ljus för andra inflammatoriska sjukdomar. Sobi jobbar för att vidga läkemedlets användningsområden.
I Europa är det även godkänt för behandling av Stills sjukdom, och bolaget genomför just nu en studie för att få klartecken också på den amerikanska marknaden. Men kanske är den främsta tillväxtmotorn framöver särläkemedelskandidaten emapalumab, vilken Sobi i somras köpte de globala rättigheterna till från det schweiziska läkemedelsbolaget Novimmune. Prislapp: drygt 4 miljarder kronor över en åttaårsperiod. Läkemedlet är avsett för en grupp immunbristsjukdomar kallade hemofagocyterande syndrom och beräknas uppnå en toppförsäljning på 2,5–3 miljarder kronor årligen. Lansering väntas under 2019.
– Det här läkemedlet kommer att ha stor betydelse för denna patientgrupp, och bli ett viktigt inslag i vår produktportfölj. Det är en spännande medicin, säger han.
Den snabba tillväxten inom hemofiliverksamheten, ytterligare användningsområden för Kineret, förvärvet av emapalumab-rättigheterna samt flera pågående läkemedelsstudier är några beståndsdelar i verksamheten som ger Guido Oelkers en positiv syn på Sobis framtid.
– Vi ska fortsätta bygga bolaget och gå från att vara en pionjär till att bli en ledare inom sällsynta sjukdomar.
Guido Oelkers
Född: 1965 i Hannover, Tyskland.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru och två barn.
Utbildning: Doktorsexamen i Strategic Management från University of South Australia och en masterexamen i ekonomi från South Bank University i London.
Bakgrund: Har haft olika ledande positioner på läkemedelsbolag som Hoechst och Nycomed samt varit vd för Gambro och BSN Medical.
Fritidsintressen: Skidåkning och simning.
Sobi
Omsättning: 6,5 miljarder kronor januari–september 2018 (4,6 miljarder).
Ebita-marginal: 40 procent januari–september 2018 (31 procent).
Största ägare: Investor.
Antal anställda: 881.
Om verksamheten: Utvecklar och säljer läkemedel mot sällsynta sjukdomar och har ett fyrtiotal produkter i portföljen. Inom affärsområdet Haemophilia finns bland annat medicinerna Elocta och Alprolix för att förhindra uppkomsten av blödningar vid hemofili typ A och B. Sobi äger kommersialiseringsrättigheterna till läkemedlen i Europa, Nordafrika, Ryssland och Mellanöstern, medan Bioverativ äger rättigheterna till alla andra regioner i världen. Sobi tillverkar även hemofili-läkemedelssubstansen Refacto för Pfizers, avtalet sträcker sig fram till 2023. Affärsområdet Speciality Care riktar in sig på olika genetiska, metabola och inflammatoriska sjukdomar och innehåller särläkemedel som Kineret, Orfadin och Emapalumab. Det är inom detta område som Synagis från Astra Zeneca har tagits in.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.