Kursrusaren har mer att ge

ANALYS Konsolideringstrend och en ihållande efterfrågan lockar Affärsvärlden till ett klipp i skogen.

2018 har onekligen varit de svenska skogsbolagens år. Sektorn har lyfts av en långt gången högkonjunktur och en valutadopad export. Bland årets sektorvinnare hittas Small Cap-bolaget Bergs Timber, vars aktiekurs har rusat med 40 procent i år.

I maj i år förvärvade Bergs de baltiska och brittiska delarna från den isländska timmerkoncernen Norvik Timber, som nu också är Bergs huvudägare. I och med förvärvet fördubblades Bergs marknadsvärde till knappt en miljard kronor och bolaget blev därmed mer attraktivt för institutionella investerare. Därtill har bolagets risker spridits både geografiskt och verksamhetsmässigt, även om det har tillkommit osäkerhetsfaktorer, inte minst politiska risker, på de nya marknaderna.

Som alltid i cykliska bolag ligger konjunkturrädslan som en våt filt över aktien. Den inbromsade nybyggnationen i Sverige skulle ha kunnat satt käppar i hjulet för Bergs, men 80 procent av bolagets produktion går på export. Inte minst är marknaden i USA, där bostadsbyggandet steg med 9,2 procent i augusti.

Även den gynnsamma valutakursen antas bidra till en hygglig kvartalsrapport i början av oktober, även om förvärvsrelaterade integrationskostnader kan komma att tynga resultatet något.

Det är guld och gröna skogar, både för Bergs och konjunkturen. Affärsvärlden spår att skogshaussen har åtminstone ett gyllene år kvar. Vi ställer oss på köp-knappen.

Detta är en sammanfattning av aktierådet Mer att ge efter förvärvet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här