Kvinnligt nätverk lämnar tonåren
Det var en rubrik i en norsk morgontidning som fick Gunilla Arhén att vilja arbeta aktivt för att öka andelen kvinnliga chefer. Rubriken löd “Norge har fler kvinnliga chefer än Sverige”.
– Då sa vi att vi ska i alla fall slå Norge.
Gunilla Arhéns och hennes medgrundares affärsidé blev att utforma ett kombinerat nätverks- utbildnings- och mentorprogram för kvinnliga chefer på höga nivåer som ville avancera. Mentorerna skulle inte vara vilka chefer som helst. Det krävdes personer på riktigt höga positioner för att programmet skulle få genomslag, berättar Gunilla Arhén.
– Mentorerna måste ha en lång erfarenhet av näringslivet för att de ska ha möjlighet att verka för kvinnliga chefer på sina egna företag, säger Gunilla Arhén.
Ett par av de första mentorerna var till exempel vd:arna på Åhléns respektive Wasa Försäkringar.
Startdagen, en höstdag 1987, väckte uppståndelse. Första Ruter Dam-mötet mellan mentorer och kvinnliga adepter sändes i SVT:s Rapport. Reaktionerna på det nya nätverket var blandade.
– Väldigt länge kallades Ruter Dam för ett charmigt litet projekt, säger Gunilla Arhén.
– En vän, och jag vill betona att det verkligen var vänligt menat och sagt i bästa välmening, sa till mig att Gunilla, varför startar du sådan här skit? Gör inte det.
Den som ville verka för kvinnligt ledarskap sågs som lite fånig och bråkig. Dessutom hade folk i allmänhet bara en bild av kvinnokamp, den som fördes av vänsterrörelsen. Det blev förvirring när kvinnor med en ofta borgerlig bakgrund började tala om rättvisa villkor i ledningsrummen på Sveriges största företag.
– De som pratade om kvinnors rätt var vänsterkvinnor och Grupp 8. Om man inte passade sig så hamnade man i vänsterfållan och det var inget positivt i affärssammanhang.
Vid den här tiden var mentorskap något helt okänt i Sverige. Dessutom sågs möten mellan män och kvinnor på tu man hand som något lite kittlande för många.
– Jag minns speciellt en av mentorerna, han var väldigt noga med att tala om för sin fru varje gång han skulle ha möte med sin adept. Det här var på den tiden då en lunch på stan mellan en man och en yngre kvinna väckte frågor, säger Gunilla Arhén.
Många tycker att det är för få kvinnor på höga chefsposter i dag. Gunilla Arhén anser att mycket arbete återstår men att det ändå inte är fel att tycka att det blivit mycket bättre.
– Det har aldrig varit så bra som i dag och jag tror att det kommer att bli fler och fler kvinnliga chefer utan att det krävs några stora strukturförändringar, som kvotering till exempel.
– För 20 år sedan var det extremt ovanligt att en kvinna fick ett toppjobb, jag minns när Lena Wennberg blev vd på Sydsvenskan 1989, det var en ren sensation. Hon var den första kvinnliga vd:n på börsen (Sydsvenska Dagbladet avnoterades senare, reds anm).
Samma år blev Kerstin Stenberg vice vd på PK-Banken och ungefär vid samma tidpunkt blev Birgitta Johansson-Hedberg vd på förlaget Liber. Denna, relativt sett, flod av kvinnliga chefer fick dem som arbetade med Ruter Dam att vilja lyfta fram den kvinna som lyckats och även det företag som gjort henne till chef.
utmärkelsen Årets Ruter Dam har delats ut i sjutton år. Den gick första året till Kerstin Stenberg. Årets vinnare är Signhild Arnegård Hansen, ordförande i Svenskt Näringsliv och chipsentreprenör.
– I Veckans Affärers senaste lista över de mest framgångsrika kvinnorna i näringslivet var 44 av 125 Ruter Damer och har alltså gått vårt program, säger Gunilla Arhén som inte håller med dem som menar att ingenting har hänt på området kvinnliga chefer.
– Det har hänt mycket de senaste 20 åren, det har aldrig varit bättre än nu.
En som inte verkar hålla henne med är en sjuårig son till en Ruter Dam. Sonen och hans vänner berättar i en DVD-film om deras bild av chefer. Där säger sonen med klar röst: “Kvinnor kan inte bli chefer, för de kan inte bestämma”, berättar Gunilla Arhén och skrattar högt.
____________________
Vanliga misstag som kvinnor gör
Gunilla Arhén ser att vissa misstag begås oftare av kvinnor än av män:
Missar att nätverka.
ª Manliga chefer nätverkar med andra manliga chefer. Medan kvinnliga chefer nätverkar med till exempel gamla kompisar som inte är chefer – logiskt eftersom det finns färre kvinnliga chefer.
Gunilla Arhén: – Även kvinnor borde prioritera yrkesmässiga nätverk, i stället för att lägga all ork på det privata nätverket och mostrar och fastrar. Det går inte att bara vara effektiv och duktig hela tiden, att bara jobba med sakfrågor hela tiden och sedan hasta till dagis. Man måste se till att ha vänner som kan spelets regler och som kan stötta en i med- och motgång.
Blind för det politiska spelet:
Gunilla Arhén: – Jag har träffat många kvinnor som säger att de blivit förvånade när de till exempel insett att de blivit utmanövrerade i en viktig fråga, eller när någon annan fått en hög chefsposition som de trodde var vikt för dem. Då handlar det ofta om att de missat de subtila signalerna som hade kunnat få dem att agera innan det var för sent.
____________________
Alla Årets Ruter Dam
2007 Signhild
Arnegård Hansen.
2006 Mia Brunell,
vd Kinnevik.
2005 Jeanette
Söderberg, vd Ikea Sverige.
2004 Ingrid Jonasson Blank, vice vd i ICA.
2003 Marianne Dicander Alexandersson, vd för Kronans Droghandel.
2002 Annika Bolin, vice vd SEB (nuvarande vd Annika Falkengren).
2001 Marie Ehrling, vice koncernchef och ansvarig för SAS flygverksamhet.
2000 Maria Curman, vd Sveriges Television, Birgitta Johansson-Hedberg, vd Föreningssparbanken, Maivor Isaksson, chef Posten service.
1999 Skandinaviska Enskilda Banken, som befordrade och utnämnde 14 nya kvinnliga makthavare under året.
1998 Sigrun Hjelmquist, vd Ericsson Components och Marie Ehrling, senior vice president Station Services Division SAS Scandinavia.
1997 Monica Caneman, stf koncernchef
S-E-Banken, Marianne Nivert, vice vd Telia.
1996 Maria Lilja, vd American Express Business Travel – Europe.
1995 Elisabet Salander Björklund, vd Stora Timber.
1994 Sigrun Hjelmquist, vice president General Manager Ericsson Components och
Margareta Hansson, regionchef Telia Nord.
1993 Marie-Louise Wenander, direktör Återförsäkring Skandia och Anna Carin Busk, vd Sinser Luxemburg.
1992 Peggy Bruzelius, vd ABB Financial Services.
1991 Elisabeth Torsner, divisionschef Avesta.
1990 Kerstin Stenberg, vice vd PK-banken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.