Lägre inflation än väntat i EMU

Konsumentpriserna (KPI) inom EMU var upp 0,1 procent i årstakt under augusti. I månadstakt var KPI 0,0 procent, i linje med förväntan. Det framgår av definitiv statistik från Eurostat.

Marknaden hade räknat med en årstakt om 0,2 procent, vilket också var det preliminära utfallet.

I juli var konsumentpriserna oreviderade +0,2 procent i årstakt. I augusti året innan var takten +0,4 procent.

Centralbankens mål är att inflationen ska ligga under, men nära, 2 procent.

Kärn-KPI (exklusive energi, mat, alkohol och tobak) ökade med 0,9 procent i årstakt (+1,0 procent förra månaden). Den preliminära och väntade årstakten låg på +1,0 procent. I månadstakt var kärn-KPI +0,3 procent, vilket kan jämföras med väntade +0,4 procent.

Konsumentpriserna för EU-länderna var 0,0 procent i årstakt i augusti, vilket kan jämföras med reviderade +0,2 procent i juli (tidigare rapporterat +0,1 procent). I augusti året innan låg takten på +0,5 procent.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.