Långvägare styr tillväxtbolag

#77Flera av Sveriges främsta tillväxtföretag leds av mycket erfarna vd:ar. Rederiet Österströms chef har hållit i rodret hela 25 år.

Sjöfarten är en traditionstyngd näring, som tidvis haft svårt att möta kundföretagens krav på snabbare och effektivare transporter. Kustrederiet Österströms har dock strävat efter att vara en nytänkare ända sedan starten 1981.

Rederiet, med hemmabas i Norrköping, har försett sina fartyg med kranar och andra lasthanteringslösningar, erbjuder bemanningstjänster och driver en egen hamn (i Västervik). Bolaget tar hand om terminalhantering, lagring och vidaretransport med lastbil och järnväg åt kunderna, som mest finns inom skogs- och stålindustrin. I den fragmenterade sjöfartsnäringen är detta mycket ovanligt.

Satsningen verkar ha gett utdelning. Bolaget har vuxit 15-20 procent årligen sedan 2002 och ökade med 26 procent 2007. Omsättningen överstiger nu en miljard kronor. Österströms är intressant också i ett annat sammanhang. Bolaget är ett av sju bland Snabbväxarna där vd arbetat i samma befattning i tio år eller mer. De övriga är Delér Måleri (Rickard Delér), Klövsjö-Rätan Trafik (Gunnar Sahlén), Swedish Orphan (Bo Jesper Hansen), Ultra Education (Rune Tedfors), Nilssons Gott (Rolf E Nilsson) och Gina Tricot (Jörgen Appelqvist).

– Jag har haft det här jobbet i 25 år faktiskt och vice vd har varit med i 12 år. Det har nog både fördelar och nackdelar, säger Percy Österström, vd för det familjeägda bolaget.

– Det som kan vara negativt är att företaget riskerar stagnation. På uppsidan finns kontinuiteten. Jag har stor erfarenhet och förhoppningsvis förståelse för den komplexitet som finns när det gäller kundernas behov, konkurrenterna och den tekniska utvecklingen och hur det påverkar den affär och den produkt vi har. Men då vill det till att man verkligen brinner för uppgiften och hela tiden plockar upp nya intryck. Det vill jag nog påstå att jag gör.

När rederiet grundades i början av 1980-talet hade rederier, skeppsmäkleriföretag och speditionsfirmor ett fast grepp om basindustrins logistikkedjor. Österströms var ett av de första rederierna i Europa som började erbjuda helhetslösningar för att på så vis minska tiden i hamn. Nu har kunderna outsourcat hela logistiksystem och dessutom har omfattande avregleringar genomförts. Järnvägsnäten i Europa domineras inte längre av statliga monopolföretag. Det har gjort det möjligt för Österströms att nå samarbets- och partneravtal med nystartade åkeriföretag och järnvägsbolag som drivs på ett mer kostnadseffektivt sätt.

Percy Österström konstaterar – vilket torde vara fallet i alla sorters verksamheter – att det blivit viktigare att försöka se kundbehoven i nästa led, alltså hos kundens kund. För rederiets del kan det till exempel handla om att ha beredskap för att konsumenterna kan kräva transporter med renare bränslen och mindre utsläpp.

Percy Österström säger att “det är viktigt att hela tiden hålla liv i entreprenörsandan”. Här ingår att rekrytera fler yngre personer. Nyligen anställdes två 25-åriga traineer. Ett annat sätt att samla in nya erfarenheter och intryck är att följa det som sker utanför sjöfartsbranschen. Bland annat av det skälet har bolaget anställt personal från it- och mobiltelebranscherna för att få impulser därifrån. Häromåret besökte också rederiets ledningsgrupp amerikanska Caterpillars logistikorganisation, i Japan och USA.

Samtidigt behöver alltså nytänkandet balanseras med långsiktighet och erfarenhet.

– Å ena sidan är det ju så att vår bransch förändras snabbt. Å andra sidan är det mycket av det vi gör som vi får leva med i många, många år. Vår verksamhet är väldigt investeringstung. Infrastrukturen i hamnarna och utrustningen och fartygen har ju avskrivningstider på upp emot 30 år. Det ställer krav på oss, säger Percy Österström

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.