Lannebo Fastighetsfond minskade 11% i maj – turbulens efter raset i SBB

Fonden Lannebo Fastighetsfond A SEK minskade 10,9% i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 12,5%.
Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo,.
Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sedan årsskiftet har fonden minskat 15,1% och är därmed sämre än index som har minskat 14,0%. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Philip Hallberg och Tobias Kaj.

SBB den 8 maj förlorade sin status som investment grade vände sentimentet för fastighetsbolag ned kraftigt. Tilläggas ska att fonden ej har innehav i SBB.

Marknadens förväntningar om var STIBOR ska vara om ett år steg till följd av uttalanden från Riksbanken, i slutet av månaden var denna förväntning på 3,4%.

Av fondens innehav minskade innehavet i Corem med 24%, även Sagax och Balder föll mer än jämförelseindex. Fastighetssektorns starkaste kursutvecklingar fanns i bolag som Eastnine och Stenhus som steg med 11 respektive 8%. Även Emilshus, SLP och K-fastigheter gick bättre än sektorn.

Efter det att rapportsäsongen har avslutats syns nu tydliga spår i resultaträkningarna av de stigande räntorna.

”De 40 bolag vi har modeller på i sektorn uppvisade en uppgång i driftnetto om 15% men en nedgång i förvaltningsresultat om 4% jämfört med samma period 2022.”

I stort sett har de 10 största bolagen ett oförändrat antal aktier det senaste året och även om förvaltningsresultatet föll 4% för dessa bolag var det något bättre än förvaltarna hade förväntat sig. Skillnaderna mellan bolagen i sektorn gällande förvaltningsresultatet rapporteras vara stora där ytterligheterna var Sagax med positiva 20% och i motsatt riktning fanns SBB med en nedgång på 29%.

Även räntebärande skulder i förhållande mot fastighetsvärde har ökat på ett år från 49 till 52%, detta på grund av investeringar i projekt och nedjusteringar av fastighetsvärdet. De två senaste kvartalen har nedjusteringarna varit i genomsnitt tre procent i nominella termer.

Den största investeringen under maj var deltagandet i nyemissionen för Castellum som ska täcka alla obligationsförfall de kommande tre åren.

”Vi anser att oron för balansräkningen bör försvinna då nettoskuld i förhållande till totala tillgångar bör komma ned till 40%”, kommenterar förvaltarna.

Den näst största investeringen var en ökad position i Kojamo, även positionen i Balder har succesivt ökat.

Den största försäljningen var avyttrandet av drygt en tredjedel av positionen i Corem då kursen kan pressas ytterligare när marknaden har fokus på finansiell risk. Mindre försäljningar av Stenhus och K-fastigheter har även skett.

Fondens tre största innehav var Sagax, Balder och NP3 Fastigheter med portföljvikter om 9,3, 8,4 respektive 7,4%.

Lannebo Fastighetsfond A SEK, % maj, 2023
Fond MM, förändring i procent -10,9
Index MM, förändring i procent -12,5
Fond i år, förändring i procent -15,1
Index i år, förändring i procent -14,0
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets