Lannebo: ”Historisk hög avkastning på företagsobligationer”

Fonden Lannebo Sustainable Corporate Bond steg 0,5% i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,6%. ”Högre räntor och vida kreditspreadar ger nu historiskt hög avkastning på företagsobligationer", skriver förvaltarna.
Lannebo: ”Historisk hög avkastning på företagsobligationer” - Karin Haraldsson, förvaltare Lannebo

Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,6% och är därmed bättre än index som har ökat 2,5%. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltarduon Karin Haraldsson och Katarina Carlsson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att fonden gynnades av den höga förräntningstakten under månaden. Den nordiska primärmarknaden tog sommarledigt i juli, vilket gjorde att fonden inte deltog i några emissioner.

Utöver detta löstes även fondens innehav Lakers in sin obligation i förtid med en tillhörande premie.

Under juli valde både Fed och ECB att höja styrräntan med 0,25%, vilket var i linje med förväntningarna. På den svenska obligationsmarknaden fortsätts de 2-åriga räntorna handlas högre än de 5-åriga, vilket beskrivs indikera farhågor om en kommande lågkonjunktur.

”Högre räntor och vida kreditspreadar ger nu historiskt hög avkastning på företagsobligationer. Givet oförändrat ränteläge ligger den årliga förräntningstakten i fonden just nu på cirka 6,5% efter avgift”, skriver förvaltarna.

Fonden syftar till att bibehålla en låg ränteduration för att skydda fonden mot stigande räntor. I slutet av juli låg kreditdurationen på 2,0 år. Fondens ränteduration uppgick till 0,4 år.

Samtidigt var fondens tre största innehav Smakraft, Tryg Forsikring och Storebrand Livsforsikring med portföljvikter om 4,9, 3,8 respektive 3,8%.

Lannebo Sustainable Corporate Bond, % juli, 2023
Fond MM, förändring i procent 0,5
Index MM, förändring i procent 0,6
Fond i år, förändring i procent 4,6
Index i år, förändring i procent 2,5
Fond ett år, förändring i procent 5,1
Index ett år, förändring i procent 2,3
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.