Larmet går – i onödan
Vem tror längre på Gunnebo? Vinstvarningar och nya problem dyker upp i snart sagt varje kvartalsrapport. Senast skedde det förra måndagen när Göran Gezelius, med ett förflutet som toppchef både inom Atlas Copco och i Sandvik, överraskande presenterade den senaste i raden av negativa nyheter från Gunnebo.
Den här gången var beskedet att också bolagets rörelse inom bland annat traditionella stängsel, det som numer kallas områdesskydd, går sämre än vad företaget tidigare flaggat för. Slutsatsen blir att bolaget i år går med förlust för andra året i rad, och soliditeten är nu nere på 22 procent. Håller utvecklingen i sig är det risk för nyemission alltså vilket brukar betyda att aktiekursen backar.
En tillbakablick visar att Gezelius inte har haft annat än motigheter under sina 1,5 år vid rodret. Jobbet har bestått i att röja upp efter företrädaren Bjarne Holmqvists många förvärv och uppköp.
Den spretiga bolagsstrukturen ska i år vara trimmad till en mer välordnad säkerhetskoncern. Men omstruktureringen, som går under namnet Gunnebo One Company, drar, precis som upprensningen i lås- och säkerhetskollegan Assa Abloy, ut på tiden. Nu signalerar Gezelius att arbetet snart är färdigt. Varför ska vi tro honom?
Den omstrukturering som bolaget gått igenom, med fabriks- och kontorsnedläggningar och en helt ny affärsområdesindelning som påverkat alla de 7 000 anställda i ett fyrtiotal länder, skulle vara en plåga i vilken koncern som helst men särskilt komplicerad är den i den konservativa säkerhetsbranschen.
Vilka är då problemen?
Egentligen inga andra än de som har varit kända sedan ett år tillbaka. Bolaget flaggade redan då för att både fjolåret och 2006 skulle bli svaga. Och Göran Gezelius har gjort exakt det som han då förklarade att han skulle göra. Affärsvärlden ser tecken på att vändningen trots allt är nådd och att bolaget därmed står inför en positiv utveckling de kommande åren:
* Den franska rörelsen, som står för en fjärdedel av Gunnebos försäljning, visar tecken på förbättring efter ett år av problem. Rörelsen gick med vinst under tredje kvartalet.
* Företagets vd öppnar nu för att lägga en större andel av produktionen i länder med lägre löner.
* Chefsbyten och omorganisationer är av allt att döma klara nu. Därmed ser det ut som om de reserveringar som gjorts räcker till.
* Den underliggande marknaden visar god tillväxt. Larm och säkerhet har aldrig sålt bättre än nu. Och bolagets orderingång steg under tredje kvartalet med hyfsade 6 procent för jämförbara enheter.
* Bolagets nya organisation tydliggör var problemen finns. Just nu är det inom områdesskydd, det största affärsområdet, och inom detaljhandelsskydd, det minsta affärsområdet. Renodlingen öppnar också för en försäljning eller avknoppning av kassaskåpsrörelsen, en miljardaffär.
De här faktorerna var för sig räcker knappast för att rädda Gunnebos aktier kvar på nuvarande nivåer. Men samtidigt säger Göran Gezelius att han “inte bara tror utan vet att det finns hur många företag som helst som räknar på Gunnebo”, vilket kan tolkas som att nya ägare kan ha siktet inställt på Gunnebo. Och sådant brukar ju höja aktiekursen.
Ägarbilden med Stena och Gunnebo-veteranen Nils-Olov Jönsson med 18 procent vardera av bolaget utgör inget hinder för att bolaget kan komma att köpas upp.
__________________________________
Sex frågor till vd Göran Gezelius:
För ett år sedan hade vi en artikel om er med rubriken Storstädaren börjar bli klar. Så var det inte. Vad hände?
– Den rubriken kan ni köra igen. Nu har vi haft ytterligare nio månader på oss att gå igenom allt bokföringsmässigt, balansräkningsmässigt och kundfordringsmässigt. Nya chefer har tagit vid på många områden och då flyter alla grejer upp till ytan.
Hur kan folk utanför Gunnebo veta att du tagit alla kostnader nu?
– Vi har gjort en genomlysning av företaget under kalenderåret som vi inte var i närheten av under förra året när vi hade den gamla organisationen kvar. Och fortfarande är det så att den kostnadsram som vi satte upp på 175 miljoner kronor för att genomföra Gunnebo One Company är oförändrad. Det har nu tillkommit en lagernedskrivning på 65 miljoner kronor som inte var känd tidigare men den hade vi behövt göra oavsett vår omorganisation.
Ni har problem i Frankrike?
– Vi slår samman våra bolag i Frankrike och det tar längre tid och är mer förhandlingar med fack och myndigheter än beräknat. Det man gör på fyra månader i England tar 14 månader i Frankrike. Samtidigt har fusioner tillfälligtvis dämpat bankmarknaden en aning i Frankrike. Men det har kommit i gång nu.
Kassahanteringssystemet Safepay har problem. Hur stora garantiåtaganden har ni där?
– Vi har registrerat cirka fyra miljoner kronor. Vi har inte mer garantiåtaganden nu än för ett år sedan.
En tredjedel av er försäljning sker med produktion i egen regi. Varför?
– Hälften är kassaskåp och dem gör vi från grunden. Men övrig produktion är inget självändamål och man kan säga att vår produktionsandel minskar löpande.
Ambitionen är att produktionen ska outsourcas ytterligare? Till låglöneländer?
– Inom kassaskåp finns inga sådana ambitioner men på sikt är det klart att vi vill köpa in en del av de här grejerna från rätt marknader Vi har förmodligen för högt Europainnehåll och för lite asiatiskt innehåll i vår produktion. Det får ske över tiden.
______________________________________
AKTIEN:
Vändningen kommer
Affärsvärlden har länge varit positiv till Gunneboaktien. Sedan förra rekommendationen, för knappt ett år sedan, har kursen först stigit rejält och sedan fallit tillbaka lika mycket samtidigt som börsen som helhet har klättrat drygt 25 procent.
En genomklappning som gör att det är dags att sälja, alltså?
Affärsvärlden tror inte det. Gunnebo har redan genomfört de stora organisatoriska förändringarna vilket betyder att den som säljer nu missar hela den möjliga omsvängningen, turn-arounden.
Bolagets tillväxtmål på fem procent, snäppet över den allmänna ekonomiska tillväxten (BNP), är inte orimligt att nå på en marknad där säkerhetslösningar blir alltmer efterfrågade. De extraordinära kostnadsposterna ser samtidigt ut att vara ett passerat kapitel.
Bolaget plågas av stora skatteavbränningar, men når bolaget en bit på väg mot målet om sju procents rörelsemarginal 2007 och hela vägen 2008 är p/e-talet 11-12 för det sistnämnda året. Marknadsvärdet som andel av den totala försäljningen, där kvoten (p/s) är 0,5, tillhör samtidigt de lägsta i verkstaden. Köpsignaler alltså. Risk finns alltid för att omsvängningen dröjer ytterligare men på sikt kommer den. Aktien är köpvärd upp till 85-90 kronor (p/e 15 för 2008).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.