Lars Wingefors efter miljarddealen: ”Kan betala utdelningar”

Lars Wingefors ser en vändning efter ett "blytungt år" för Embracer.
På torsdagen står det klart att han får 13 nya miljarder i fickan efter försäljningen av Easybrain. Men det blir ingen galen shoppningturné á la 2021 för Karlstadkoncernen.
"Vi kan betala utdelningar eller köpa tillbaka aktier", säger Wingefors.
Här berättar VD:n om:
✔ Uppvaktningen av köpare: "Inga bra deals"
✔ Synen på kommande spin offs: "Det här kommer skapa nytt momentum"
✔ Rättigheten han inte säljer
Embracers VD Lars Wingefors.
Embracers VD Lars Wingefors. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Spelkoncernen Embracers delårsrapport som släpptes på torsdagsmorgonen var en besvikelse för aktieägarna.

Den organiska tillväxten summerades till -14%, justerad Ebit minskade med 33%.

Inte heller VD Lars Wingefors är nöjd med resultatet.

“Vi tjänar 1,2 mdr kr totalt i gruppen, men utvecklingen i PC/Konsol var svag. Tittar man på föregående år så hade vi Remnant och Payday som drog in 750 Mkr. Så man får sätta det i perspektiv. Det jag är glad över är att Asmodee går väldigt bra. De har högre marginal, tjänar mer pengar och känns väldigt laddade inför framtiden. Sen blir det smärtsamt att ytterligare ha en morgon med förseningar”, säger han till Afv.

Det handlar om spel vars lanseringar skjuts framåt, något aktieägarna i spelkoncernen med huvudkontor i Karlstad blivit vana med de senaste åren.

“Det är ju delvis ett skjutet kassaflöde till framtiden. Eller till nästa år då. Där vi förhoppningsvis då får tillbaka pengarna med en bra ROI på de här titlarna”, säger Wingefors.

Säljer Easybrain för 13 miljarder

Framför sig ser han också att man fortsätter lägga ner och sälja av studios.

“För jag vill ändå att alla våra koncerner varje kvartal tjänar pengar, har ett kassaflöde. Och sen vill man helst se att releaserna kommer som på toppen av det, snarare än att man ska dra sig med negativa marginaler
under ett kvartal. Jag tycker att det är tråkigt som ägare”, säger han.

Den stora nyheten under torsdagen var annars att Embracer säljer den mobilspelsbolaget Easybrain till Miniclip för 12,9 mdr kr. En affär som i stort sett gör Lars Wingefors livsverk skuldfritt.

“Vi har fått ett pris som vi är väldigt nöjda med. Och det har varit en fantastisk tillgång att äga under tre år. Men nu har den marknaden lite motvind och ser minskad lönsamhet. Tittar man på multipeln framåtblickande så är den väldigt attraktiv”, säger han.

Samtidigt är det positivt att man i och med affären lämnar Vitryssland, förklarar Wingefors.

“Easybrain har kontor där. Så det finns flera anledningar. För teamet är den här köparen det bästa bolaget i branschen. Där finns synergier och kunskap – och kapital om det behövs. Det känns väldigt bra för alla parter”.

“Ingen M&A-story igen”

Men Värmlandssonen har inga planer på att börja shoppa studios för pengarna.

“Inom PC/Konsol har vi mer jobb att göra med effektivisering. Vi ska inte trycka in det i någon typ av “M&A-story” igen. Tvärtom ser jag att det stärker oss, vi blir ett starkare bolag. Om vi behöver göra några tilläggsinvesteringar kan vi göra det. Men vi kan också betala utdelningar eller köpa tillbaka aktier”, säger han.

Men Wingefors ser det inte som en omöjlighet att bara “låta det ligga på balansräkningen”.

“För att bara vara en stark affärspartner och ägare. Det här stärker värdet på vår position och på alla andra tillgångar. Så det kommer absolut inte bli 2020-2021 igen. Det är inte min plan”, säger han.

I stället är det andra aktörer som under krisperioden uppvaktat Wingefors och försökt plocka äggen ur hans bo.

“Men vis av erfarenheten så har nästan alla som närmat sig mig, stora som små, velat köpa saker billigt. Och det är väldigt svårt att göra bra affärer ur en svag situation”, säger han.

Det har slösats tid på människor och processer som “inte gett någonting”, konstaterar Wingefors.

“I slutändan så har det inte varit bra deals för aktieägarna”, säger han.

Håller hårdast i Sagan om ringen

Affären med Easybrain är annorlunda.

“De kom i diskussion med oss och management här under slutet av sommaren. Då kunde vi sätta prislappen och då fick vi vad vi ville ha. Easybrain är ett fantastiskt bolag, men det är inte Sagan om ringen eller Tomb Raider eller brädspel.”

Det är de IP:n du håller hårdast i?

“Ja, det är det”.

“Ett blytungt år”

Kanske ska Easybrain-affären ses som en vändning på den period Wingefors kallar “stentuff” som började med en kollapsad storaffär i maj 2023.

“Sen var det ett blytungt år. Investeringarna minskade, vi sålde av tillgångar och hanterade skulden mot alla långivare. Men det var svårt. Sen har situationen stärkts efter att vi annonserade våra spin-offs den 22 april. Att vi kunde lägga en skuld lokalt på Asmodee gjorde att vi fick en mycket starkare position. Så vi har inte haft en bank som knackat på dörren sen dess”, säger VD:n.

De spin-offs Embracer planerar att göra kommande år summeras till tre: Coffee Stain & Friends, Middle-earth Enterprises & Friends och den franska brädspelsjätten Asmodee.

Det sistnämnda ligger närmare i tid för en notering, med en kapitalmarknadsdag planerad till nästa vecka.

“Det här kommer skapa nytt momentum och det är en jätteskillnad att ha en hög leverage över fyra gånger ebitda mot att kunna ta ner den på tre eller lägre. De kommer ju kunna börja med förvärv igen, få en starkare situation gentemot långivare med lägre räntor och i en framtid kunna ge tillbaka kapital till ägarna. Jag tror att det kan bli ett väldigt fint noterat bolag här i Stockholm”, säger Wingefors.

Och hur ska man som aktieägare se på de andra två delarna då? Coffee Stain & Friends och Middle-earth Enterprises?

“Det är lite tidigt än. Vi har lite hemläxor att göra inom vissa delar av koncernen för att öka lönsamheten och marginalerna. Jag tycker att det är viktigt att vi gör det, så att ägare kan se tydligare kassaflöden och marginal i framtiden. Sen får vi återkomma om exakta pro forma och vilka tillgångar som ingår. Men allt annat lika kommer även de att ha starkare balansräkningar, när de spinns av så måste även den här affären påverka positivt”.

Finns ingen oro att man ser Asmodee som ett guldägg här och väljer bort andra?

“Det är upp till varje ägare. Det kan vara möjligt. Om det skulle vara så att något av de här bolagen blir lägre värderat så kanske vissa ägare omallokerar kapitalet mellan dem. Jag som långsiktig ägare ser inga problem med det. Det är upp till var och en såklart”.

Wingefors tror också att Middle-earth kan ha en högre uppsida.

“Det är om vi lyckas med alla stora varumärken som ligger längre framåt i tiden. Så det handlar lite om vilken typ av investerare man är”, säger han.

Embracer, Mkr Q2-2024/2025 Konsensus Förändring mot konsensus Q2-2023/2024 Förändring
Nettoomsättning 8 552 9 064 -5,6% 10 831 -21,0%
Organisk försäljningstillväxt, procent -14 -2
Rörelseresultat 468 -836
Rörelsemarginal 5,5%
Justerat rörelseresultat 1 207 1 309 -7,8% 1 814 -33,5%
Justerad rörelsemarginal 14,1% 14,4% 16,7%
Resultat per aktie, kronor -0,32 -0,47
Kassaflöde från löpande verksamhet 444 2 250 -80,3%

Konsensusdata från Modular Finance.

 

Läs också:

Embracers resultat sämre än väntat

Analytikerna: Köp Embracer – flest köpråd bland gamingbolagen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF