Ledningen sparar inte på lyxen
Flyttlassen rullar för fullt bland börsbolagen. Bara under senaste året har ett tiotal flyttat eller sagt sig vilja flytta huvudkontoret till annan ort i Sverige. Det är inte så konstigt med tanke på att bantade fabriker även borde resultera i krympta huvudkontor.
Tvärtemot vad man kan tro har företagsflytten inte alltid med nuvarande konjunktursvacka att göra. Ett exempel är det fusionsaktuella teknik- och börshandelsföretaget OM som i december flyttar från huvudstadens finanskvarter till en nedlagd Fordfabrik i Värtahamnen i östra Stockholm.
– Flytten planerades redan för tre år sedan. För oss handlade det om att samla bolagets 1 200 anställda på en plats. Att stanna kvar och betala innerstadens höga hyror var inte att tänka på, säger Stefan Widenfelt, ansvarig projektledare för flytten.
På det nya kontoret blir det halva kvadratmeterhyran vilket borde vara glädjande för bolagets aktieägare. Mellan raderna framskymtar att OM:s anställda inte är lika glada över att behöva flytta ut till ett gammalt industriområde. Företaget gör emellertid allt för att hålla personalen på gott humör.
Där kollektivtrafiken inte räcker till ordnar bolaget med egna busslinjer till och från arbetsplatsen. En egen lunchrestaurang ska också vara på plats. Fastighetsägaren Wihlborgs har investerat 614 miljoner kronor i vad som beskrivs som en spektakulär ombyggnad. För att få in ljus i den annars mörka industrilokalen byggs ett jätteglastak på 4 500 kvadratmeter.
Att kunderna skulle kunna komma att klaga över längre resvägar är inget Widenfelt är rädd för.
– Vi flyttar ju inte till Haparanda. En stor del av våra kunder finns numera utanför Stockholm.
Fortsatt bistra tider för finansbranschen talar för att andra företag kommer att följa i OM:s spår. För alla är det dock inte lika lätt att komma ur sina gamla hyreskontrakt. Investmentbanken Carnegie flyttade just som hyresmarknaden var som hetast sitt huvudkontor till anrika Tändstickspalatset i centrala Stockholm. I dag när affärerna går mindre bra sitter bolaget fast i ett långt hyreskontrakt. Carnegies finanschef Mats-Olof Ljungkvist vill inte utesluta att vissa anställda kommer att få lämna city.
– Om ett bolag börjar kan det bli en våg. Carnegie har sagt att anställda med kundkontakt ska finnas i city. Övriga, inklusive mig själv, behöver inte finnas i centrala lägen, säger Ljungkvist.
På framtiden trodde även klädkedjan JC när bolagsledningen 2001 bestämde sig för att flytta huvudkontoret från Borås till Mölnlycke utanför Göteborg. Inflyttning ägde rum i början på 2003. Och det är inte vilken byggnad som helst som det krisdrabbade företaget flyttat in i.
Det nybyggda kontorshuset vann utmärkelsen Årets Byggen 2002 för en byggnad som sägs ge “en visuell kick för resenärer på motorvägen mellan Landvetter och Göteborg”. Fastigheten kan liknas vid ett svävande rymdskepp och all inredning uppges vara exklusiv. Ventilerade parkettgolv och toalettdörrar bestående av genomskinligt glas som blir ogenomskinliga när dörren låses är några exempel.
Nu är det inte JC utan fastighetsbolaget Drott som äger det för 90 miljoner byggda kontoret. Men JC:s vd Thommy Nilsson kan ändå konstatera att hyreskostnaderna ökat i och med flytten. Beslutet att flytta huvudkontoret fattades av hans föregångare.
– Det är en känslig fråga. Det geografiska valet att flytta till Göteborg var riktigt. Hur det hela sedan genomfördes vill jag inte kommentera, säger Nilsson som säkert hade fördragit konkurrentens H&M:s stil.
Klädjätten omsätter trettio gånger mer än JC men håller sig ändå med ett opretentiöst huvudkontor i Salénhuset i centrala Stockholm. Här är H&M en hyresgäst bland flera.
Tidpunkten för Postens flytt av huvudkontoret från Stockholms innerstad till Solna verkar inte heller vara den bästa. Bolaget framhåller att hyreskostnaderna minskar med 90 miljoner kronor per år. Så har Posten också gentemot hyresvärden AP-fastigheter förbundit sig att stanna i 18,5 år. Det är en lång tid för en verksamhet vars existens inte är lika självklar som förr.
AP-fastigheter har satsat närmare en miljard kronor i det 52 000 kvadratmeter stora 12-våningshuset. Postens önskan har varit att skapa ett kontor som ska symbolisera företagets nya offensivare och tuffare identitet. När det gäller interiören har arkitekterna inte sparat på fantasin. Här ska det finnas gångbryggor och projektrum i påhängda kapslar.
Uppfinningsrikt kan det också bli när Ericsson flyttar sitt huvudkontor från Telefonplan söder om Stockholm till Kista. Fastigheten är redan i dag fullt uthyrd till Ericsson. Innan koncernledningen flyttar in ska dock huset först renoveras. Ansvarig arkitekt är Gert Wingårdh som räknas till de stora i sin bransch. Han har tidigare varit involverad i utformningen av Ericssons tilltänkta (och senare sålda) huvudkontor i London.
Wingårdh vill inte kommentera sitt aktuella arbete med Ericsson men pekar på allmänna trender vid huvudkontorsflytt. Tydlig är utvecklingen mot öppna kontorslandskap som möjliggör en effektivare användning av lokalen. Bara under de senaste 30 åren har kvadratmeterytan per anställd minskat med 50 procent. De nya kontoren är dock inte utan problem.
– Koncentrationsproblem antogs tidigare vara det största nackdelen med öppna kontorslandskap. Studier visar dock att brister i kommunikationen är det verkliga problemet. Lösningen ligger i att regissera och skapa platser för spontana möten, säger Gert Wingårdh.
Huvudkontorsbyggen kan vara känsliga. Ute i dotterbolagen anklagas huvudkontoret inte sällan för att leva ett slags eget liv och för att bara kosta pengar. Kanske är det också förklaringen till att Alfa Laval inte vill tala om det huvudkontorsbygge som bolaget har beställt.
Länge var många av Alfa Lavals koncernfunktioner utspridda i paviljonger i Lund. För att samla verksamheten bestämde sig bolaget för att låta uppföra ett nytt funktionellt kontor på 7 500 kvadratmeter.
Överlag överraskar kontrasterna mellan huvudkontoren. Medan Alfa Laval tycker att det är dags att flytta till nya hyreslokaler föredrar flera av de betydligt större industriföretagen att leva enkelt. Atlas Copco har stannat kvar i Stockholmsförorten Sickla. Bolagets tillverkning har sedan länge flyttat till annan ort.
Assa Abloy nöjer sig med att hyra några våningsplan på Klarabergsviadukten i Stockholm. I samma hus har också Skanska sitt huvudkontor. Byggbolaget flyttar till sommaren till mindre lokaler i Solna.
Trenden mot att huvudkontoret fjärmar sig från den operativa verksamheten håller även den i sig. Ett färskt exempel gäller Telia Sonera där koncernledningen letar efter lokaler i Stockholms innerstad. Att låta den nya ledningen sitta kvar i Telias gamla huvudkontor i Farsta skulle skapa fel signaler.
Det finns också bolag som går mot strömmen. En av årets kursraketer på börsen, husvagnstillverkaren Kabe, har valt att åter koncentrera sin administration och produktion till småländska Tenhult. Hos Kabe, vars historia en gång i tiden började i ett garage, ska huvudkontoret kosta så lite som möjligt.
– Det vi lägger pengar på är datasystem som förbättrar vår styrning men inte på design av kontoret, säger Alf Ekström, vd för Kabe.ÖRNNÄSTET. Stenbecks Our Grop håller samman även på huvudkontoret på den klassiska adressen Skepssbron 18 i Gamla Stan. På en våning sitter MTGs vd Hans Holger Albrecht, på en annan sitter Tele2:s Lars-Johan Jarnheimer. Utsikt över det egna bryggeriet och Gröna Lund. I dörren stoppas besökare av vakter från egna bolaget Gävle Vakt.
LYXUTSIKTEN. I snart 30 år har KF suttit i det spektakulära Glashuset vid Slussen med strålande utsikt över Stockholm. Men vid årsskiftet är epoken slut. Då flyttar kooperationen till Solna Business park och lämnar 24.000 lediga kvadratmeter efter sig. Då uppstår “ett gyllene tillfälle för ett storföretag”, enligt ägaren Atriums årsredovisning.
FORTET. Riksbankens tjänstemänn sitter i tryggt förvar med utsikt över Brunkebergstorg med Föreningssparbankens huvudkontor på andra sidan. Huset påminner om ett kassavalv med små fönster. Tanken är att det ska se ointagligt ut. I källaren finns faktiskt en skjutbana. Frågan är vad som händer med huset om vi går med i EMU och riksbankens personal blir överflödig.
VANDRINGSPOKALEN. En gång i tiden satt Stora här i Kreugers tändstickspalats på Västra Trädgårdsgatan 15. Sedan var tanken att Telia skulle flytta in tillsammans med Telenor. Men
fusionen sprack och huset hamnade hos miljardären Al-Amoudi. Mitt under börsboomen hyrde mäklarfirman Carnegie in sig. De ångrar de måhända i dag med tanke på hyresnivåer och yta.
MUSEET. Bankerna har under 1990-talet sålt ut de flesta av sina fastigheter, men huvudkontoret är visst heligt. På klassiska mark vid Kungsträdgården med utsikt över kön till Café Opera håller Handelsbanken till. Fastigheten är stor och tystnaden i direktionens lokaler är bedövande. På översta våningen ligger mausoleet där historiens alla Handelsbankdirektörer hänger i olja. För att råda bot på överskottet av yta hyr Handelsbanken ut till andra hyresgäster.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.