Liran fortsätter backa efter Erdogans valseger

Den turkiska liran fortsätter att backa efter att det stått klart att den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan segrat i det turkiska presidentvalet med 52 procent av rösterna under en andra valrunda.
Liran fortsätter backa efter Erdogans valseger - Turkey Election
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Yavuz Ozden/Dia Images/AP

Under tisdagen har valutan nått nya bottennivåer.

”Om en stor försvagning av liran och en potentiell ekonomisk systemkris ska undvikas måste Erdogan agera snabbt och utse någon som Simsek till ekonomisk talesperson”, sade Timothy Ash, Senior EM Sovereign Strategist på BlueBay Asset Management, via e-post till CNBC.

Mehmet Simsek har tidigare varit finansminister i Turkiet och var känd för sin marknadsvänliga inställning. Han var även ställföreträdande premiärminister 2015-2018.

”Frågan är om en sådan person kommer att ha tillräckligt med frihet för att göra nödvändiga förändringar i den ekonomiska politiken – som räntehöjningar”, fortsatte Ash.

Turkiet har under Erdogans ledning intagit en något oortodox förhållning till hantering av inflation. Istället för att bekämpa inflationen genom att höja räntan har Turkiet hävdat att höjda räntor leder till högre inflation.

Liran har försvagats under morgonen och handlas i skrivande stund till 20,28 mot dollarn. Det kan jämföras med 18,7135 vid årsskiftet.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.