Lista: Aktierna som fallit mest i år

Rysslandsexponering och räntehöjningar ligger bakom de största rasen på Stockholmsbörsen. Men några aktier ser ut att ha dragits med oförtjänt mycket i börsturbulensen. Är det köpläge?
börsen, aktier
Foto: TT

Ferronordic

Ferronordic är ett av de bolag med mest Rysslandsexponering på Stockholmsbörsen. Ferronordic är ett service- och försäljningsbolag inom anläggningsmaskiner och lastbilar med 80% av omsättningen i Ryssland och Kazakstan.

Aktien har fallit 81% sedan årsskiftet och frågan många ställer sig är när denna aktie egentligen är köpvärd. Insynspersonernas agerande övertygar inte. Storägaren och styrelseledamoten Håkan Eriksson dumpade 160 000 aktier i slutet av förra veckan. VD Lars Corneliusson sålde först 31 000 aktier för 6 Mkr under tisdagen och onsdagen, men köpte sedan tillbaka 50 000 aktier för 4,9 Mkr dagen därpå.

Vi på Affärsvärlden avstår från bottenfiske i detta läge. Läs mer om varför i vår färska analys här.

G5 Entertainment

Med nästan hela personalstyrkan i Ukraina och Ryssland är G5 Entertainment ett av de svensklistade börsbolag som drabbas mest av kriget i Ukraina. Börsvärdet har halverats sedan årsskiftet.

Frågan är på vilka nivåer aktien är köpvärd? I vår färska analys av bolaget argumenterar vi för att aktien är köpvärd på några års sikt, men att det nog kommer vara tufft i det kortare perspektivet. Inga insiders har handlat aktien hittills i år, och vi ser ingen anledning till att göra så heller.

AFRY

Konsultbolaget AFRY har också fått en dålig start på det nya året. Bolaget är exponerat mot fordonsindustrin, som kan komma att pressas om konjunkturen försämras. Å andra i sidan har bolaget en stor konsultverksamhet inom energisektorn, vilken kan komma att växa när Europa måste ställa om sina energisystem.

Affärsvärlden utfärdade nyligen ett köpråd på AFRY. Läs analysen här.

Troax

Kursnedgången i Troax började redan innan krigsutbrottet i Ukraina. Bolaget hade ett enormt starkt 2021 med en kursuppgång på drygt 120%. Den starka kursuppgången fick Affärsvärlden att säljstämpla aktien i höstas. S

Efter att bolaget stängt böckerna för 2021 slopade vi säljrådet och antog en neutral hållning till aktien. Sedan dess har aktien kommit ned ytterligare en bit i börsturbulensen. Frågan är om kursfallet är väl dramatiskt. Bokslutet innehöll trots allt en stark orderingång och rörelsemarginalen stärktes från året innan.

Dustin

IT-återförsäljaren Dustin räknas också till årets kursförlorare. Bolaget har två framgångsrika år i ryggen, där den starka digitaliseringstrenden samt förvärv i Nederländerna har stärkt bolaget.

Men i år har vinden alltså vänt. Bolaget har en relativt hög skuldsättning och risken för fortsatta problem i leveranskedjorna är överhängande, vilket har gjort att flera analyshus har skruvat ned sina estimat för bolaget. Nyligen sålde riskkapitalbolaget Altor sitt innehav om drygt 5%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets