Lista: Årets bästa och sämsta aktier på Stockholmsbörsen

Årets första börsmånad är över. Nu listar Affärsvärlden årets bästa och sämsta aktier på Stockholmsbörsen. På förlorarlistan har alla tappat mer än 30% av sitt börsvärde. En av aktierna uppges ha fått en "katastrofal start på året".
Aktier och fonder, aktieägare
Nibe är en av årets stora förlorare, visar Affärsvärldens genomgång av årets bästa och sämsta aktier på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen har inlett 2022 i moll. Allra tyngst har det gått för Logistea, Nibe och Truecaller som är årets sämsta aktier på Stockholmsbörsen.

Årets sämsta aktier på Stockholmsbörsen

1) Logistea A, -37,17%
2) Nibe, -35,97%
3) Truecaller, -34,89%
4) Bico, -33,48%
5) Vitrolife, -32,14%
6) Storskogen, -31,75%
7) PIerce Group, -31,41%
8) Oasmia, -31,19%
9) Immunovia, -30,53%
10) Addlie, -30,10 %

Källa: Millistreams data över aktierna som ingår i OMXSPI

Börsens tio sämst presterande bolag i januari har alla tappat över 30%. I faktarutan här intill ser du årets sämsta aktier och vilken procentuell nedgång de haft.

Många av bolagen på förlorarlistan är tillväxtbolag.

“Jag tror att vi har sett det värsta i rekylen för tillväxtbolag. Om vi inte redan har sett botten så är vi åtminstone inte långt ifrån. Jag tror vi kommer få se flera tillväxtbolag som i samband med sina rapporter bekräftar att deras verksamhet håller upp betydligt bättre än vad kursutvecklingen indikerar. Det tror jag kommer ge stöd till att vända den kraftigt negativa kursutvecklingen bland flera tillväxtbolag”, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, i en uppdatering på Carnegies hemsida.

Framåt spår han också “flera lättnadsrallyn bland de kursmässigt nedpressade tillväxtbolagen”.

Årets bästa aktier på Stockholmsbörsen

1) MultiQ International,+63,64%
2) Viking Supply Ships, +35,24%
3) MTG B, +33,98%
4) MTG A, +32,26%
5) Micro Systemations, +24,74%
6) SAS, +22,89%
7) International Petroleum, +21,20%
8) Intrum, +19,62%
9) Lundin Energy, +15,69%
10) Oncopeptides, +15,24%

Källa: Millistreams data över aktierna som ingår i OMXSPI

Men det finns inte bara förlorare på Stockholmsbörsen i år. Affärsvärlden listar nu också årets bästa aktier på Stockholmsbörsen. Den listan toppas av MultiQ International som rusat en bra bit över 60%.

Även MTG, Intrum och Oncopeptides tar plats på listan över årets bästa aktier.

Spararna köper Nibe

Nibe tillhör som sagt en av årets stora förlorare. Men aktien tar plats på ännu en lista – nämligen listan över vilka aktier som Nordnets sparare köpt mest av under januari. Där kommer Nibe trea, efter Investor och SBB.

”Nibe-aktien har haft en katastrofal start på året. Det ska ses mot bakgrund av den fenomenala kursutvecklingen under de senaste åren, en följd av att Nibe ses som ett hållbarhetscase. Nu har aktien kommit ned, och då passar sparare på att köpa ett bolag de gillar”, sa Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande på måndagen.

Här hittar du de mest köpta och sålda aktierna på Nordnet i januari.

 

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG