Spararna minskar risken – säljer teknikfonder och köper räntefonder

Spararna på Avanza minskade risken i januari och köpte globalfonder och räntefonder, visar ny statistik.
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Spararna på Avanza satsade på globalfonder i augusti.

Fondspararna har dragit ner på risken under årets första månad, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson. Uttalandet kommer efter att nätbanken släppt färsk statistik om hur kunderna agerat i januari. Avanzas kunder gjorde 91 400 fondaffärer per dag i januari. En nedgång på 14% jämfört med samma månad i fjol.

”Fondåret har börjat turbulent med breda nedgångar på börsen i kölvattnet av stigande räntor, oro kring stramare penningpolitik och den geopolitiska situationen i Ukraina. I det här klimatet har fondspararna dragit ned på risken genom att fortsatt favorisera breda globalfonder på aktiesidan samt parkera alltmer pengar i räntefonder”, säger Nicklas Andersson.

”Räntefonder kan vara en bra plats”

Kunderna på Avanza köpte främst globalfonder i januari. På andra plats kommer räntefonder.

”Globalfonder attraherade 4 av 10 köpkronor under månaden på bekostnad av Sverigefonder som historiskt lockat flest köpkronor men nu faktiskt nettosäljs för första gången på lång tid”, säger Nicklas Andersson.

Fakta: Fondsparandet

Mest köpa fonderna på Avanza i januari
1) Globalfonder
2) Räntefonder
3) Energifonder
4) Blandfonder
5) Råvarufonder

Mest sålda fonderna på Avanza i januari
1) Teknikfonder
2) Gröna energifonder
3) Serigefonder
4) Fastighetsfonder
5) Nordamerikafonder

Att spararna köper räntefonder kommenterar sparekonomen såhär:

”Räntefonder kan vara en bra plats att parkera pengar i oroliga tider och med stigande räntor så ger de nu en viss avkastning också. Vän av ordning bör dock inte glömma inflationen. Den långsiktiga bör vara försiktig med att ha en för stor andel av sitt sparande i räntefonder över tid. Det är primärt svenska räntefonder som fondspararna favoriserar”.

Teknikfonder var den mest sålda fondtypen på Avanza i januari.

Nordnet släppte statistik om hur bankens aktiesparande kunder agerade i januari. De köpte mest av Investor, SBB och Nibe medan Astra Zeneca, Spotify och Ericsson var de tre mest sålda aktierna på Nordnet i januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets