Sveriges nya raketgator – adresserna som ökat mest i pris

De svenska bostadsrättspriserna har ökat kraftigt de senaste två åren. Affärsvärlden har listorna över de gator där priserna stigit mest de senaste två åren.
Östermalm, gator, bostadspriser
En del av Östermalm i StockholmFoto: Fredrik Sandberg / TT och Henrik Montgomery/TT

Gator med störst prisökning i procent:

Gata Kommun Postort Ökning i procent
1 STATIONSGATAN Haparanda HAPARANDA 112%
2 BOGATAN Skellefteå SKELLEFTEHAMN 100%
3 KAPTENSGATAN Skellefteå SKELLEFTEHAMN 94%
4 NYGATAN Bollnäs BOLLNÄS 93%
5 SPELVÄGEN Hammarö SKOGHALL 86%
6 HULTAVÄGEN Borås MÅLSRYD 84%
7 SJÖMANSGATAN Skellefteå SKELLEFTEHAMN 83%
8 ÅGRENSGATAN Skellefteå URSVIKEN 82%
9 KLOCKAREBERGSVÄGEN Orust ELLÖS 80%
10 LAVAVÄGEN Kil KIL 79%

Gator med störst prisökning i kronor:

Gata Kommun Postort Ökning i kronor (per kvm) 
1 UGGELVIKSGATAN Stockholm STOCKHOLM 30 377
2 KATARINA VÄSTRA KYRKOGATA Stockholm STOCKHOLM 30 226
3 STUREGATAN Stockholm STOCKHOLM 28 670
4 ERIKSBERGSGATAN Stockholm STOCKHOLM 27 721
5 RUNEBERGSGATAN Stockholm STOCKHOLM 25 134
6 MARIATORGET Stockholm STOCKHOLM 24 766
7 NYBERGSGATAN Stockholm STOCKHOLM 22 851
8 NORDSTJÄRNEGATAN Solna SOLNA 22 819
9 FINBAGARVÄGEN Stockholm SKÖNDAL 22 772
10 VANADISPLAN Stockholm STOCKHOLM 22 709

Den gata som haft högst procentuell prisökning de senaste två åren är Stationsgatan i Haparanda, som ökat med hela 112%. Det skriver Fastighetsbyrån som tillsammans med Svensk mäklarstatistik kartlagt på vilka gator i landet som priserna på bostadsrätter ökat mest de senaste två åren.

Fyra av gatorna på topp tio-listan över procentuell ökning ligger i Skellefteå. Näst mest har priserna stigit på Bogatan i Skellefteå, med en uppgång på 100%, följt av Kaptensgatan i Skellefteå, med en uppgång på 94%.

”Skellefteå genomgår en förändring av sällan skådat slag just nu. Bostadspriserna stiger kraftigt och anledningen är att det finns en väldigt stark framtidstro i kommunen. Det blåser positiva vindar i näringslivet bland annat i och med etableringen av Northvolts batterifabrik och inflyttningen ökar”, säger Jan-Erik Lööf, franchisetagare och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Skellefteå.

Stockholmsområdet dominerar i kronor och ören

Om man istället tittar på en värdeökning i kronor dominerar Stockholm topplistan. Bland de 25 gator som toppar listan ligger 20 stycken i Stockholm. Mest har priserna stigit på Uggleviksgatan på Östermalm i Stockholm, som sett en prisökning med 30 377 kronor per kvadratmeter på två år. På en andraplats kommer Katarina Västra kyrkogata på Södermalm, med en ökning på 30 226 kr/kvm. Därefter följer Sturegatan, med en ökning på 28 670 kr/kvm.

”Vissa gator på mindre orter med stark tillväxt ökar väldigt kraftigt procentuellt sett. Men efterfrågan på attraktiva, framförallt större, bostäder på dyrare orter har också varit stark vilket återspeglas i topplistan över prisökning i kronor, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.