Lista: Världens dyraste städer

I Genève kostar en Big Mac runt 130 kronor, men det är också här som invånarna tjänar mest.

Det står klart i investmentbanken UBS rapport Prices and Earnings 2018, som är en genomgång av priser, inkomster, köpkraft och arbetstid i 77 städer runtom i världen.

Inte helt oväntat knep ytterligare en schweizisk stad, Zürich, andraplatsen när städerna med högst inkomstnivå rangordnades. Vissa löner, till exempel för lärare och kockar, är högre i Genève än i Zürich, vilket ges som förklaring till varför inkomstnivåerna i Genève var högre än i Zürich.

Däremot koras Zürich till den allra dyraste staden att bo i. Enligt UBS rapport är hushållsnära tjänster som kemtvätt och städhjälp i Zürich hela 20 procent dyrare än i Genève. Elektronik, till exempel mobiltelefoner och datorer, är i genomsnitt 16 procent dyrare än i Genève.

Los Angeles kom på fjärde plats i rankningen och var den enda amerikanska staden som tog sig in på topp fem. Stockholm hamnar på en fjortonde plats på listan.

Los Angeles toppade listan över köpkraft, där Zürich tog andraplatsen och Miami kom på tredje plats.

Rapporten visade att den genomsnittliga arbetaren i Zürich behöver arbeta 38,2 timmar för att tjäna ihop till en Iphone. Den genomsnittliga arbetaren i Johannesburg behövde arbeta 291,9 timmar för att kunna köpa samma mobiltelefon.

Här är listan över de tio dyraste städerna:

  1. Zürich
  2. Genève
  3. Oslo
  4. Köpenhamn
  5. New York
  6. Tokyo
  7. Milano
  8. London
  9. Chicago
  10. Helsingfors
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG