Liten men naggande god
Efter de senaste två årens småbolagshysteri blir det allt svårare att finna denna typ av undervärderade tillväxtbolag. Mycket talar dock för att den Aktietorgsnoterade teknikkonsulten Eurocon har goda förutsättningar att leverera en god avkastning från nuvarande nivåer.
Eurocon grundades 1990 av sju ingenjörer i Örnsköldsvik och var då helt fokuserat på uppdrag åt pappers- och massaindustrin. Sedan dess har koncernen växt till en omsättning på 199 miljoner i fjol. Beroendet av pappers- och massaindustrin har successivt minskat under åren och i fjol hämtades 46 procent av omsättningen från sektorn. Gruvbranschen var näst störst i fjol med 15 procent av omsättningen, följt av verkstadsindustri (12 procent) och kemi (10 procent). Geografiskt har koncernen expanderat såväl organiskt som via förvärv och finns nu i bland annat Kiruna, Sundsvall, Stockholm och Göteborg. Typiska kunder är SCA, Holmen och LKAB. Via bland annat expansionen till Göteborg har kunder i andra branscher tillkommit, såsom livsmedelsbolaget Santa Maria och medicinteknikbolaget Mölnlycke Health Care.
Sedan 2000 har Eurocon redovisat en genomsnittlig rörelsemarginal på 8 procent. Under de senaste tio åren ligger snittet på 9 procent och under tre riktigt goda år 2010–2012 låg marginalen på 12–14 procent. Inte ett enda år sedan starten har bolaget redovisat förlust. Den årliga omsättningstillväxten sedan 2000 summerar till 15 procent. Under de senaste tio åren faller takten till 12 procent och under de senaste fem åren till 8 procent. Finanserna är riktigt starka med en nettokassa på 16 miljoner vid halvårsskiftet. Eurocon har, kort sagt, en solid historik och starka finanser.
I det kortare perspektivet har bolaget relativt god vind i seglen, i synnerhet i ljuset av att efterfrågan är dämpad inom såväl gruv- som verkstadsindustrin. Första halvåret var rekordstarkt efter en omsättningstillväxt på 6 procent samtidigt som rörelsemarginalen stärktes något till 9,5 procent. Eurocon fortsätter att rekrytera nya medarbetare och söker dessutom kompletterande förvärv. Ledningen räknar med att nå det finansiella målet om 10 procents rörelsemarginal för helåret.
På relativt försiktiga tillväxtprognoser, långtifrån bolagets finansiella mål om 15 procents årlig tillväxt, och med en marginal kring målet på 10 procent, så handlas Eurocon till ev/ebit på drygt 8 på årets prognos och under 8 på nästa års prognos. Justerat för kassan innebär det ett p/e-tal kring 10. I beräkningen ska också tas med att Eurocon som konsultbolag har låga investeringsbehov och kan lämna generösa utdelningar. Sedan börsnoteringen 2007 har 77 procent av vinsten per aktie delats ut. Troligen väntar en utdelning på 30 öre till våren, motsvarande en direktavkastning på fina 6 procent.
Värderingen av Eurocon speglar inte alls bolaget kvaliteter och aktien framstår som en bra kandidat för den långsiktiga tillväxtportföljen. På risksidan ser vi främst det stora beroendet av pappers- och massaindustrin.
I ett läge där investeringskonjunkturen försämras lär Eurocons lönsamhet vika, men bolaget har historiskt visat att det kan hantera de svängningarna. Likviditeten i aktien är också dålig, så det är ingen aktie för kortsiktiga spekulanter. Långsiktiga investerare börjar däremot ackumulera.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.