Finansministern lägger locket på om Telias planer på att sälja TV4

Affärsvärlden har avslöjat att Telia för diskussioner med flera intressenter om att sälja TV4. Prislappen uppges ligga på runt 5 miljarder kronor. För störste ägaren, svenska staten, hade det varit en efterlängtad nyhet efter tidigare kritik av ägandet. Men finansministern lägger locket på.
Finansministern lägger locket på om Telias planer på att sälja TV4 - Affärsvärlden, Elisabeth Svantesson (M), Finansminister
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Under tidagen kunde Afv berätta att Telia för samtal med intresserade köpare av TV4-koncernen, däribland Schibsted, Bonnier och danska mediehuset Egmont. Enligt källor förs förhandlingar kring en prislapp på under 5 miljarder kronor, vilket är hälften av de 10 miljarder kronor Telia betalade när man köpte från Bonnier 2019.

Telia ägs till 41% av staten, med finansminister Elisabeth Svantesson som högsta ansvarig för den statliga bolagsportföljen. Tidigare har hon varit en förespråkare för att utreda en privatisering av telekomjätten med motivationen att ”staten inte ska vara en stor dominerande aktör på mediemarknaden”. En försäljning av TV4 skulle gå en bit på väg och frigör staten ifrån kritiken att genom ägande av både SVT och TV4, ha för stort inflytande över svensk media.

På Afv:s begäran om kommentar efter gårdagens avslöjande återkommer dock finansministern bara med en hänvisning till Telia. Telias kommunikationschef Tobias Gyhlénius vill dock inte heller säga något:

”Vi kommenterar inte på rykten och spekulationer”, och tillägger att bolagets fokus ligger på att göra medieverksamheten lönsam igen.

Andra röster har varig mer högljudda kring tisdagens nyhet.

”Familjen Bonnier måste ha skrattat hela vägen till banken”, sa Jan Scherman, tidigare VD för TV4 i studion hos sin gamle arbetsgivare.

Han kommenterar även Afv:s källor vad gäller ett förmodat pris:

”Om Telia tar hem hälften av köpesumman för affären ska de vara glada och tacksamma”, sa han till TV4 Nyheter.

Läs mer:

Afv avslöjar: Telia förhandlar sälj av TV4 – prislappen 5 miljarder kronor

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets