Löfven: Nya åtgärder för att hantera flyktingsituationen

Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson presenterade under en pressträff på tisdagen ett nytt åtgärdspaket för att hantera flyktingsituationen.

”Det smärtar mig att Sverige inte längre klarar av att ta emot asylsökande på den höga nivå vi gör i dag”, säger statsminister Stefan Löfven (S), enligt TT.

”Nu måste fler personer söka asyl och erbjudas skydd av andra länder”, fortsätter han. Svensk politik anpassas till EU:s miniminivå gällande antalet asylsökande och reglerna ska gälla under en tillfällig lagstiftningsperiod på tre år.

”Avsikten med de här förslagen är att kraftigt reducera antalet”, säger statsministern.

Åtgärdsförslagen handlar dels om att minska asyltrycket på Sverige, dels om att förbättra etableringsprocessen för de nyanlända. Bland annat ska socialtjänsterna i kommunerna stärkas.

Regeringen inför tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar. De som kallas övrigt skyddsbehövande försvinner bland de som har rätt att få asyl, försörjningskravet skärps och rätten till anhöriginvandring begränsas.

Sverige kommer nu också att skärpa gränskontrollerna, införa ID-krav på tåg och busstrafik samt på färjor mellan Helsingör-Helsingborg.

Regeringen kommer nu att kalla de övriga partierna som var överens om migrationspolitiken till överläggningar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.