Lönerna i Sverige ökade med 4% i maj

Lönerna i Sverige ökade med 2,7% i maj jämfört med samma månad 2023, enligt preliminära siffror där all retroaktiv lön ännu inte finns med.
Lönerna i Sverige ökade med 4% i maj - a35fc90e8f597100_800x800ar

De väntas ha ökat med 4% när siffrorna blir definitiva. Det skriver Medlingsinstitutet i ett pressmeddelande.

”Inslaget av retroaktiv lön brukar vara stort när nya centrala avtal just har tecknats, men i år ser de lokala förhandlingarna ut att vara särskilt utdragna. Osäkerheten om den definitiva löneökningstakten är därmed större än vanligt”, säger Petter Hällberg.

Reallönerna, löner justerade för inflationen, minskade med 2,7% jämfört med 2022 om effekterna av stigande boräntor exkluderas från konsumentprisindex. Inkluderas ränteeffekterna minskade reallönerna med 5,7%.

”Minskningen av reallönen jämfört med föregående år är inte lika brant i maj som under det första kvartalet. Det beror främst på att inflationen har dämpats, men även på att löneökningarna är högre än tidigare. Vi ser också att räntehöjningarna får allt större påverkan och att reallönen har urholkats jämförelsevis mer bland löntagare med stigande bolånekostnader”, säger Petter Hällberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets