Lööf kräver hårdare restriktioner- Tegnell av annan uppfattning

Regeringen bör stänga köpcentrum och gallerior i två till tre veckor för att minska smittspridningen, anser Centerpartiets ledare Annie Lööf i SVT-programmet Agenda.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndighetenoch Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: Claudio Bresciani/TT och Janerik Henriksson / TT

Annie Lööf menar att de restriktioner som finns på plats i dagsläget är otillräckliga.

”Vi ser att vi är inne i en tredje våg och för att den inte ska utvecklas till en tsunami som blir helt okontrollerbar så måste man ta till tuffa åtgärder tidigt”, säger Lööf och tillägger ”Vi vill att man stänger ner verksamheter där smittan sprids men också att företagen får 100 procents ersättning inklusive lönekostnader”.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är av en annan uppfattning. De restriktioner som successivt läggs till de nationella riktlinjerna är rätt väg att gå, säger han i Agenda.

”Man måste tänka efter väldigt ordentligt inför alla åtgärder och försöka hitta de åtgärder som man kan vidta som har så stor effekt som möjligt med så lite negativa konsekvenser som möjligt”, säger Anders Tegnell. Att stänga samhället helt och hållet skulle få väldigt negativa effekter, och inte ens vara genomförbart i Sverige säger han.

”Nu är det många som säger att vi ska stänga ner totalt i några veckor utan att veta vilken effekt det får. Men vi vet helt säkert att om några veckor har vi inga mängder vaccin som kan stoppa smittspridning. De nivåerna av vaccin har vi först i maj, juni och vi kanske inte räkna med att vi får någon ordentlig effekt på smittspridning förrän, säkert juni-juli”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.