Lottsedel som gav högvinsten
Vänta. Köpenhamnsbaserade Genmab syntes så sent som för fem-sex år sedan vara ett av många biotech-bolag som famlade efter ett existensberättigande.
Läkemedelsutvecklaren lyckades under sina första tio år inte nå större framgångar än att slå danskt rekord i att förbruka kapital i mycket hög hastighet. Nyemissionen i samband med börsnoteringen år 2000 drog in 1,6 miljarder danska kronor till bolaget och ytterligare emissioner 2004 och 2014 samlade ytterligare 1,5 miljarder kronor.
I den färska årsredovisningen vittnar vd Jan van de Winkel om att arbetsmoralen var i botten och att bolaget var i ett finansiellt moras när han tog över vd-posten för sex år sedan.
Men på åtminstone en avgörande punkt skilde sig det danska bolaget från andra kapitalslukande forskningstunga företag. Bolaget siktade tidigt in sig på utveckling av de mest efterfrågade formerna av cancermediciner, antikroppsmediciner som kommenderar kroppens eget immunförsvar till att bekämpa cancersjukdomar.
Ett medicinskt genombrott fick bolaget när det amerikanska läkemedelsverket i slutet av 2009 gav danskarnas samarbetspartner Glaxo Smith Kline grönt ljus att sälja en nyutvecklad medicin i USA: Arzerra med den egenutvecklade antikroppssubstansen ofatumumab mot blodcancer.
Det ekonomiska genombrottet däremot lät vänta på sig ännu en tid. Två år efter försäljningsstarten låg danskarnas årliga intäkt från den nyss nämnda medicinen på i sammanhanget futtiga cirka 75 miljoner danska kronor från de viktigaste marknaderna, EU och Nordamerika.
Skördetiden dröjde till 2013, det år då det relativt nystartade bolaget vände över tio år av förluster till ett överskott. Under det året rusade också bolagets aktiekurs från cirka 70 kronor till 210 kronor. De ackumulerade vinsterna sedan dess är drygt 2,1 miljarder danska kronor och fjolåret allena innebar en rekordvinst på 1,1 miljarder kronor.
Inte illa för ett bolag som vid årsskiftet hade 205 anställda. Var och en drog alltså in ett överskott på cirka 5 miljoner kronor och de cirka 400 aktieägarna som samlades vid årsstämman i Köpenhamn förra veckan kunde alltså kosta på sig att dra på smilbanden.
Enligt bolagets ledning, med den holländske vd:n Jan van de Winkel och den svenske styrelseordföranden och läkemedelsveteranen Mats Pettersson i spetsen, håller bolaget på att utveckla nya produkter samtidigt som de mediciner som redan finns framme provas på allt fler cancertyper.
”Mitt mål är att skapa ett ikoniskt biotech-företag som kan leverera verkligt differentierade behandlingsmetoder till olika patienter”, som Jan van de Winkel säger i intervjun här intill.
De här nya produkterna kommer inte att bidra till en ökad försäljning vare sig i år eller nästa år, men i bästa fall från 2020. Bland de olika kliniska studier som bolaget väntar nyheter ifrån, finns också en ms-studie som väntas vara klar om två år.
Prognosen från företagsledningen är att 2017 blir ett mellanår – bolaget väntas i år nå intäkter på upp till 2 150 miljoner danska kronor och årets rörelsevinst blir ungefär som fjolårets, i storleksordningen 900 till 1 100 miljoner kronor.
Huvuddelen av intäkterna antas komma från royaltyintäkter från licensförsäljningen av bolagets senast utvecklade medicin, Darzalex, med den aktiva substansen daratumumab.
Darzalex är precis som tidigare Arzerra en antikroppsbaserad medicin. Darzalex fick grönt ljus för behandling av myelom, benmärgscancer, i Sverige så sent som förra året. Darzalex-rättigheterna har köpts av det amerikanska Johnson & Johnsons dotterbolag Janssen Biotech, som enligt det danska företagets ledning antas sälja medicinen för i storleksordningen 1,1–1,3 miljarder dollar runt om i världen i år.
Aktien är efter en uppgång i år på drygt 20 procent, eller hela 65 procent under de senaste tolv månaderna, super-premiumvärderad. Aktien är faktiskt dyr hur man än räknar. Börsvärdet landar på över 100 miljarder svenska kronor, vilket gör företaget till ett av de tyngsta i branschen, inte bara i Danmark utan i hela Norden.
Baserat på ledningens prognos om resultatet för 2017 värderas varje vinstkrona till nära 70 gånger pengarna (p/e 70) även med kassan på 4 miljarder danska kronor avdragen.
Analytikerna i SME Direkt är också överens. Men inte om att aktien är dyr. Tvärtom. Nio av elva har rekommendationen köp. Två har behåll. Ingen sätter sälj.
Aktien drivs i stället av framtidsförhoppningar – en mix av uppköpsspekulationer samt förhoppningar om att den danska medicinen kan komma att användas i kombinationsbehandlingar tillsammans med andra tillverkares immunoterapeutiska mediciner. Därtill finns förhoppningar på att bara ett fåtal av de nio substanser som befinner sig i kliniska studier ska visa sig inte fungera.
I förra veckan kom en påminnelse om hur sårbart bolaget är när en fas II-studie gällande daratumumabs effekt på en blodcancerform, non-Hodgkins lymfom, inte visade sig hålla måttet. Studien avbryts nu och aktien föll 6 procent på beskedet.
Aktien kan hämta sig – och rusa ytterligare – men riskerna är höga. Affärsvärlden avråder från att köpa aktier på nuvarande rekordnivåer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.