Lovar priskrig på aktiehandel

En ny utländsk aktör chocksänker courtaget. Klarar lönsamma Avanza och Nordnet att hålla emot?

Börsen är inne på femte året med stigande kurser och allt fler väljer att spara i aktier på ett eller annat sätt. Bland vinnarna finns nätmäklarna, som specialiserat sig på privatsparare i allmänhet och aktiehandel i synnerhet. De ledande aktörerna är nischaktörerna Avanza och Nordnet, som vuxit snabbt på bekostnad av de traditionella bankerna. Lågt courtage (kostnad för en aktietransaktion) och enkla webbaserade tjänster med kurser i realtid har varit framgångsfaktorer.

Den lukrativa marknaden lockar med jämna mellanrum konkurrens. Nu utmanas utmanarna av en nederländsk aktör, Degiro, som vill slå sig in på den svenska marknaden med kraftigt sänkt pris på courtage. En svensk webbplats lanserades i januari i år. Degiros priser ligger runt 20 procent av de svenska nätmäklarnas. Målsättningen är att ta 25 procent av svensk handel på tre år, mätt i volym.

– Det finns inga dolda kostnader och det är väldigt enkelt att bli kund hos oss, det räcker med en krona, säger Degiros vd Gijs Nagel.

För den nederländska banken är privatkundsmarknaden relativt ny och outforskad. Det var först år 2013 som bolaget valde att rikta sig mot privatspararna på hemmamarknaden. Utgångspunkten var då att ge småkunder samma pris som de professionella aktörerna. Ett koncept som hittills rönt stor framgång. Degiros marknadsandel har ökat från 5 till 30 procent i Nederländerna under perioden.

Att det dyker upp nya aktörer som väljer att pressa priserna kraftigt är som nämnts inget nytt fenomen. För inte så många år sedan var det Avanza och Nordnet som var katter bland hermelinerna.

– Att uppstickare kommer är helt naturligt och hälsosamt för branschen. Det tvingar oss att bli ännu bättre, säger Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet.

Konkurrensen mellan nätmäklarna varit tuff sedan de första etablerade sig i Sverige i slutet på förra seklet. Ständig förnyelse har gjort att de två ledande svenska mäklarna hittills stått pall när internationell konkurrens dyker upp. Senast utländska aktörer stormar in på den svenska arenan var i början av 2000-talet. Då växte internetmäklare upp som svampar i jorden. Bland dem fanns det flera norska aktörer, som Stocknet och Net Fonds.

Den norska offensiven slutade med att Nordnet köpte Stocknet, som nu utgör grund för verksamheten i Norge. I detta förvärv ingick även en tysk verksamhet, som senare skulle visa sig bli en kostsam historia. År 2010 sålde Nordnet den tyska delen.

Courtage är en viktig källa till intäkt men som varit – och är – under ständig prispress. I slutet av förra året sänkte Avanza courtaget till som lägst 1 krona för mindre poster. Hos Nordnet, via Nordnetdirekt (som tidigare hette Aktiedirekt), är det lägsta courtaget 7 kronor. Nätmäklarna behöver alltså hitta andra intäktskällor än just courtage. Både Avanza och Nordnet erbjuder numera en rad olika spartjänster och skillnaden mot den traditionella banken har suddats ut allt mer. Fondtorg, konsumentkrediter och olika typer av pensionssparande finns numera med i sortimentet.

Ett investeringskonto eller en kapitalförsäkring kan ses som en box där olika sparprodukter som aktier och fonder kan förvaras. Svenska privatpersoner aktiva på börsen handlar till stor del via kapitalförsäkring eller investeringssparkonto, ISK. Det har sina skäl. Ingen redovisning behöver göras i deklarationen, varken på vinster eller förluster. Ingen skatt tas heller ut på ränta eller utdelning. I stället tas en schablonskatt ut som baserar sig på statslåneräntan och det insatta kapitalet.

För beräkning av schablonintäkt i år används en statslåneränta på 2,09 procent. Det ger en årlig skatt på 0,27 procent på kapitalet – oavsett resultat. Nästa år väntas skatten sjunka ytterligare. Så låg skatt på kapitalvinster har Sverige aldrig tidigare haft. Spararna har inte missat saken. Under fjolåret ökade antalet investeringssparkonton på Avanza med över 100 procent till 23 500 stycken.

Degiro erbjuder ännu varken kapitalförsäkring eller investeringssparkonto.

– Vi jobbar med våra rådgivare för att kunna erbjuda investeringskonto i Sverige men vi kan inte ge något datum för detta nu, säger Giijs Nagel.

Att bara sänka priset kraftigt på courtage lockar säkert kunder. Frågan är hur många. Av de konsumentundersökningar som hittills gjorts så har priset inte enbart varit en avgörande faktor.

– Bland våra kunder kommer pris först på en fjärde plats, säger Martin Tivéus, vd på Avanza.

– Att ha ett lågt courtage är en sak men sedan tillkommer tjänster som vi inte tar betalt för. Våra kunder ser det absolut viktigaste i att det ska vara enkelt, att kundservicen är bra och att allt kan göras online.

Ett brett utbud av olika sparprodukter är givetvis också en viktig del i valet av nätmäklare. Både Avanza och Nordnet kan i dag kalla sig bank. Degiro är ingen bank och utbudet när det kommer till sparprodukter är begränsat. Mäklaren erbjuder varken insättningsgaranti eller investerarskydd.

I den lågräntemiljö som råder har sparande i fonder ökat kraftigt. Införande av fonder med låga avgifter har för nätmäklarna varit en succé och lockat till sig allt fler sparare.

– En sparform som ökat mycket hos kunderna är sparande i indexfonder där vi inte tar ut någon avgift. Var tionde fondkrona ligger nu i indexfonder, säger Martin Tivéus.

På sikt ser Degiro en helt avgiftsfri handel som istället för courtage finansieras av reklam.

– Vi delar inte den visionen, säger Martin Tiveus, vd på Avanza.

Ett av de argument som förts fram från Degiro är möjligheten att kunna handla globalt. Visst kan det locka spännande att köpa aktier på andra marknader men intresset från spararna verkar vara begränsat. Handeln hos både Avanza och Nordnet är främst nationell.

– Vi ser en relativt liten handel på andra marknader, säger Martin Tiveus. Det rör sig om 15-20 procent av våra kunder och då är det främst USA-marknaden som lockar.

De gånger som spararna väljer att handla aktier på andra marknader är det främst bolag med kända varumärken. Populära aktier är bland annat amerikanska it-bolag som Apple, Google och Facebook. Andra exempel är tyska biltillverkaren BMW och sydkoreanska mobiltillverkaren Samsung.

En liknande bild ger även Degiro där omkring 20 procent av kunderna i Nederländerna handlar på internationella börser och där USA-börsen är populärast.

En annan viktig och prioriterad del i valet av nätmäklare är utbudet av digitala tjänster. Uppdateringar av den digitala plattformen sker också allt oftare. Kraven hos kunderna ökar och det finns en förväntan om att förbättringar och nya lanseringar ska komma allt oftare. Både Avanza och Nordnet ska exempelvis inom kort att lansera nya mobila tjänster.

– Numera vill man sköta sitt sparande från hängmattan eller soffan, en digital närvaro i form av mobila tjänster blir allt viktigare, säger Martin Tivéus.

Att som ny aktör kliva in på den nordiska marknaden utan färdiga mobila tjänster bör vara en rejäl nackdel sett ur ett konkurrensperspektiv. Visserligen är denna typ av tjänst utlovad av Degiro inom kort.

– Vi kommer att lansera en app inom en månad, säger Gijs Nagel.

Degiros intåg på den svenska marknaden kommer sannolikt inte omedelbart ha stort genomslag bland de breda lagren av kunder. Men när de mest vitala delarna är på plats – som en bra app och möjligheter att öppna ISK – kan Degiro definitivt bidra till en ökad konkurrens, där Avanza och Nordnet tvingas sänka courtaget ytterligare och vässa sitt sortiment. Och oavsett hur det går för holländarna är det troligt att fler nya aktörer vill vara med och dela på kakan. Sett till avkastning på eget kapital lever trots allt de två ledande svenska nätmäklarna gott på dagens courtage-nivåer.

Den ökade konkurrensen kan också skynda på en annan utveckling: en ny konsolideringsvåg i branschen.

Internationellt har ett antal större affärer genomförts de senaste åren. Senast var det en privat aktör i Hongkong som köpte amerikanska Sogo Trade. Tidigare har både Capital One och Trade King gjort större förvärv. Men de amerikanska bolagen har inte varit särskilt aktiva på den nordiska marknaden efter att E-trade blev uppköpt av danska Saxo Bank.

Skvaller om olika sammanslagningar på den svenska marknaden har också duggat tätt. Ett stående rykte är en sammanslagning av Avanza och Nordnet. Frågan är om Nordnets storägare i familjen Dinkelspiel och/eller Avanzas storägare i Sven Hagströmers börsnoterade investmentbolag Creades är beredda att släppa makten över ett sammanslaget bolag. Som situationen är i dag kan båda bolagen växa på vart sitt håll. Dessutom är strategin olika: Nordnet med sin bredare nordiska profil och Avanza fokuserar på Sverige.

Däremot finns det andra finansiella aktörer som Skandia eller Länsförsäkringar vars verksamhet där både Avanza och Nordnet kan addera mervärde.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.