LumenRadio: ”Utmanande att noteras – men det var rätt i tiden att skala upp”

År 2022 var en turbulent tid att debutera på börsen. Det fick LumenRadio, en av vinnarna i Årets IPO, erfara. "Det var ett enormt svårt klimat att komma in på börsen under en tid när marknaden gick ner", säger bolagets VD Alexander Hellström.
LumenRadio: ”Utmanande att noteras – men det var rätt i tiden att skala upp” - AffŠrsvŠrlden, Prisutdelning, rets IPO
Alexander Hellström, Magnus Holm, Susanne Gerdin och Magnus Terrvik. Foto: Sven Lindwall/BILDBYRÅN

LumenRadio, som utvecklat teknik som används för trådlös kommunikation, debuterade på First North i december förra året och har sedan dess haft en stark kursutveckling. Aktien har rusat nära 100% och handlas nu till 95 kronor. Bolaget har fått pris i Årets IPO för Kvalitet och Kursutveckling i kategorin Småbolag.

Men på frågan om hur det var att göra börsdebut ett år som 2022 svarar VD Alexander Hellström:

”Ett ord: Utmanande. Omvärlden var väldigt turbulent och det var många som ställde frågan ”varför nu?”

Ja, varför 2022?

”Det var en ägarförändring som behövde ske. Vi hade två ägare och en av dem hade en fond som skulle stänga. Det var ju en svår miljö, men flip side var att vi fick mycket uppmärksamhet i och med att vi inte var så många”, säger Alexander Hellström.

Han berättar vidare att man ansåg att bolaget hade goda förutsättningar med bra tillväxt och lönsamhet.

”Det var rätt i tiden för bolaget att skala upp.”

Satsar på att effektivisera kablar

LumenRadio har en dominerande ställning inom proffsbelysning, men ser även tillväxtmöjligheter i andra branscher.

”Just nu är vår främsta konkurrent existerande kablar”, säger Alexander Hellström.

Bolaget satsar på energieffektivisering och ersätter kabeln med en trådlös kabel inom belysning, fastighetsautomation och industriell kommunikation.

”Det är en fantastisk framtidsmarknad där vi ser goda tillväxtmöjligheter. Sedan ska vi dock tillägga att proffsbelysning, det är ingen marknad där vi är färdiga. Där finns det fortfarande mycket att göra för oss. Där är vi också positiva.”

Cinis Fertilizer: Enligt plan

Ett annat bolag som har haft en stark debut under det utmanade året 2022 är Cinis Fertilizer som producerar mineralgödsel. Aktien har stigit nära 50% sedan noteringen i oktober och handlas nu till 42 kronor. I Årets IPO får bolaget pris för Kursutveckling i kategorin Miljardbolag.

”Jag tycker att det har gått jättebra sedan vi kom in. Enligt plan”, säger Jakob Liedberg, grundare och VD.

Cinis Fertilizer med Jakob Liedberg och Charlotte Becker.
Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN

Hur var det att noteras i klimatet som var förra året?

”Jag vet inte, jag hade ingen tidigare erfarenhet”, säger han och fortsätter:

”Det finns ett akut gödselbehov och ett behov av att ställa om produktionen. Där tycker vi att vi fick ett starkt momentum trots marknadsläget och rådande börsklimat.”

Bolagets affärsidé är att producera mineralgödsel genom att återvinna industriavfall från massa- och pappersindustrin samt från tillverkning av elbilsbatterier. I början av året fick Cinis startbesked för byggnation av sin produktionsanläggning  i Örnsköldsvik och man beviljades även bygglov för sin planerade produktionsanläggning i Skellefteå.

Vad tänker ni framåt om marknadsläget?

”Det är ett jättestort behov. Den produkten som vi kommer ta fram blir helt grön. Marknaden efterfrågar bara gröna produkter. Alla lantbrukare och konsumenter som har den här typen av mineralgödsel letar efter sätt att sänka sina egna koldioxidavtryck.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets