Lista: Här är alla vinnare i Årets IPO 2022

Nu har 2022 års bästa noteringar, rådgivare och listor korats. Här är alla vinnare i Årets IPO!
Lista: Här är alla vinnare i Årets IPO 2022 - AffŠrsvŠrlden, Prisutdelning, rets IPO
ABG med Max Scheffel, Erik Skog och Olof Rustner får pris för Årets rådgivare av Peter Benson. Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN

Affärsvärldens IPO-guide granskar samtliga svenska börsnoteringar. 2022 börsnoterades 36 bolag. Vid eventet Årets IPO delas pris ut till de bästa börsnoteringarna, de bästa rådgivarna och de bästa aktielistorna.

Prisutdelningen för 2022 äger rum under tisdagen i Affärsvärldens lokaler i Stockholm.

Stora priset till Engcon

Det mest prestigefyllda priset är Juryns stora pris, som för 2022 tilldelas Engcon. Detta tack vare kombinationen inga flaggor och exceptionell kursutveckling.

”Vi har överträffat analytikernas förväntningar med 20% första året, så det har än så länge varit en honeymoon”, säger VD Krister Blomgren i en stor intervju med Affärsvärlden.

Engcon är en världsledande tillverkare av tiltrotatorer, och annan utrustning som ökar produktiviteten för grävmaskiner. Det fanns mycket tillväxt kvar att skörda utanför Norden, skrev Affärsvärldens analytiker vid noteringen i juni förra året och rekommenderade teckna. Efter att aktien rusade i börsdebuten justerade redaktionen köprådet till ett neutralt råd.

Utöver juryns pris utses pristagare i grenarna Kvalitet och Kursutveckling fördelat på tre storleksklasser: Miljardbolag, Småbolag och Mikrobolag.

Engcon tilldelas också pris i kategorin Kvalitet i klassen Miljardbolag.

”IPO-guiden hittade inga flaggor vid Engcons notering och bolaget hade bäst kursutveckling av de två miljardbolagen med noll flaggor”, lyder motiveringen.

I klassen Småbolag tilldelas Lumenradio pris i både kategorin kvalitet och kursutveckling. Och i klassen Mikrobolag kammade Spactvå hem kvalitetsutnämningen.

För kategorin Kursutveckling går Cinis Fertilizer segrande ur klassen Miljardbolag.

”Från teckningskurs och framåt har Cinis Fertilizers aktie stigit 48% mer än OMXS30-index. Det är bäst i klassen och överstiger vida den genomsnittliga relativavkastningen på 25% för miljardbolag”, skriver IPO-guiden.

Vinnarlistor

Vinnare utses även vad gäller Listor. Här är Nasdaq Stockholm vinnare i kategorierna Kvalitet och Kursutveckling i klassen Miljardbolag.

”Noteringar av miljardbolag på Nasdaq Stockholm klarade sig bättre än noteringar på andra listor både vad gäller antal flaggor och kursutveckling”, skriver IPO-guiden.

First North och Spotlight tar hem priserna i klasserna Småbolag respektive Mikrobolag.

Årets rådgivare

Även vad gäller rådgivarna utses vinnare. Här är det Nordea som sticker ut på prispallen och tar hem pris i klassen Miljardbolag för både kategorierna Kvalitet och Kursutveckling.

I Kursutveckling delar Nordea första platsen med ABG. Räknat som medianvärde var kursutvecklingen för ABG-ledda noteringar 32,9% bättre än OMXS30-index. För Nordea var medianvärdet 32,3%.

I kategorin Kvalitet delas första platsen med Eminova och Partner FK.

I år tilldelas också ett hedersomnämnande till Strand Kapitalförvaltning för ”Utmärkt Teckningsåtagare 2022”.

”2022 börsnoterades 36 bolag och bland de noteringar som utmärkte sig särskilt positivt fanns Engcon och Cinis Fertilizer. Strand Kapitalförvaltning agerade ankarinvesterare i båda dessa noteringar”, lyder juryns motivering.

Pristagarna har valts ut enligt IPO-guidens ramverk som du kan läsa mer om på sidan Så funkar Årets IPO.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets