LUNDIN OIL: Oljeschejken i Långtbortistan

Borrningarna i Sudan och Libyen kan bli fullträffar för LundinOil. Den som vågar ta risk ska köpa.

Börsens två oljebolag, Forcenergy och Lundin Oli, har gåttskilda vägar. För Forcenergy inföll den nuvarandeoljeprisuppgången ett halvår för sent. En aggressiv expansionmed lånade pengar blev bolagets fall. För att undanröja konkurshåller verksamheten på att rekonstrueras. Ny huvudägare blir denamerikanske miljardären Philip Anschutz som i dagslägetkontrollerar en stor del av de så kallade skräpobligationerna iForcenergy. Till de tidigare aktieägarna blir det endastsmåsmulor kvar. I bästa fall får de kanske behålla 4-5 procentav bolaget.

Vinst i år

Lundin Oil har däremot klarat sig riktigt bra. Visserligenslutade det första halvåret på ett minusresultat efter skatt.Det stigande oljepriset hann nämligen inte slå igenom. Detoperativa kassaflödet, intäkter minus kostnader för såld oljaoch gas samt faktiska skatter, hamnade på 145 miljoner kronor.Men ligger oljepriset kvar på nuvarande nivåer året ut lärvinsten för helåret 1999 bli riktigt bra.Lundin Oil producerar i dagsläget 15.000 fat olja från sinaoffshorefält i Nordsjön och Malaysia. Under fjärde kvartaleträknar bolaget med att de libyska myndigheterna ska godkännafältutbyggnadsplanen för oljefälten i En Naga North och West.Kommer utbyggnaden då igång kan fälten börja producera ett årsenare. Initialt räknar man med en produktionstakt om 12.500 fat perdag, varav 5.000 fat tillfaller Lundin Oil via bolagets 40procentiga andel i koncessionen. Via ägarandelen i Red Sea Oilkontrollerar dock Lundin Oil sammanlagt 75 procent av denaktuella koncessionen i Libyen.

Libyen kan ge mer

Potentialen i Libyen är dock avsevärt större. Flera möjligaoljeområden, alla större än En Naga North och West, haridentifierats längre söderut i koncessionsblocket. Förtillfället prospekteringsborras det i ett område, Haruj A, sombedöms kunna innehålla upp till 150 miljoner fat utvinningsbarolja. Sannolikheten för ett fynd är större än vid en normalprospekteringsborrning eftersom området uppvisar ett flertallikheter med En Naga-fälten som ju ligger alldeles i närheten.Borrningen beräknas vara klar om ungefär två veckor. Enfullträff innebär att bolagets olje- och gasreserver skulle ökamed mer än 50 procent till omkring 400 miljoner fat olja ochgas. Förmodligen borrar bolaget ytterligare ett hål i Libyeninnan årsskiftet.Genom att leta efter olja i politiskt instabila länder harbolaget kommit över intressanta koncessioner till avsevärtförmånligare villkor än vad som annars är möjligt. Exempel pådetta är bolagets prospekteringsrättigheter i södra Sudan.Prospekteringsborrningen i maj indikerar betydandeoljeförekomster. Tester av borrhålet kommer att genomföras islutet på året. Potentialen är större än i området som det förtillfället borras i Libyen.Skulle borrhålen i både Haruj A och Sudan hysa kommersielltutvinningsbar olja så handlar det om en fördubbling av bolagetsnuvarande oljereserver.

Fler hål i Malaysia

I våras var det nära att Lundin Oil sålde sina olje- ochgaskällor utanför Malaysias kust. Affären blev dock inte av,vilket i efterhand kanske var bra. Nu ska bolaget borraytterligare ett produktionshål för att höja oljeproduktionen med20 procent. Dessutom kan området innehålla ytterligare reserverav olja och gas, utöver de 460 miljoner fat (varav 40 procenttillfaller Lundin Oil) som redan har påträffats.

Aktien: Köp

Intresset för Lundin Oil har stigit i takt med oljeprisetsuppgång. Men ännu ligger kursen långt från de nivåer börsenbetalade när oljepriset senast låg runt 22-23 dollar per fattrots att bolaget sitter i en bättre sits än tidigare. Kanskekan bolagets roadshow riktad till svenska, norska ochamerikanska institutioner denna och nästa vecka spä på intressetför aktien. Erfarenheten säger dock att oljemarknaden svänger snabbt. Ikombination med politisk instabilitet gör detta Lundin Oli tillen aktie med hög risk.

BILDTEXT: Prospekteringsborrningar pekar på betydande fynd för LundinOil.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG