Lycksökare eller affärsmän?

Fastighetsmäklaryrket blir allt populärare. Nu tar man till krafttag för att få bort hästhandlarstämpeln.

Fastighetsmäklarbranschen har genom åren betraktats som ett “Klondyke” så fort tiderna varit goda och yrket har allmänt sett haft rykte om sig att attrahera en del “lycksökare”. De senaste åren har intresset för att bli fastighetsmäklare också varit rekordstort. Antalet som registrerat sig har ökat med hela 80 procent mellan åren 2003 och 2004.

Det har helt enkelt blivit inte bara intressant utan till och med lite hippt att bli fastighetsmäklare, något som förr nästan kunde vara lite suspekt. Uppgifter om feta provisioner och bra inkomster för den som är duktig lockar säkert men vad en genomsnittlig fastighetsmäklare egentligen tjänar är det ingen som vet. Mäklarna är förtegna som sina ersättningar och när det nyligen framkom att en mäklare på Notar dragit in 6 mkr i arvode under förra året gick det ett mindre sus genom branschen.

För att bli registrerad mäklare krävs att man blir registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden. Statistiken visar att intresset för att bli fastighetsmäklare är större än någonsin. Under 2002 registrerade Fastighetsmäklarnämnden 343 personer och året därpå 381. Under förra året hade siffran stigit till 688 personer, vilket innebär en ökning med hela 80 procent.

– Det har blivit en våldsam explosion på det här området. Det krävs i praktiken lika höga betyg som på läkarlinjen, säger Maria Renmyr, avgående chef för Fastighetsmäklarnämnden som godkänner mäklare och utövar tillsyn över branschen.

I dagsläget finns drygt 5 122 registrerade fastighetsmäklare i Sverige och för de kommande åren räknar man med en tillväxt på cirka 10 procent per år. Inom det närmaste året tror Maria Renmyr att det kommer att finnas cirka 6 000 fastighetsmäklare i landet.

Parallellt har kraven för att bli fastighetsmäklare ökat markant under de senaste tio åren. Fram till 1995 krävdes i praktiken inte någon utbildning alls. Numera måste den som vill bli fastighetsmäklare ha tagit 80 högskolepoäng i bland annat ekonomi, skatterätt, civilrätt och naturligtvis också fastighetsförmedling.

Fastighetsmäklarnämnden granskar också att blivande fastighetsmäklare inte har gått i konkurs eller har näringsförbud eller är ställda under förvaltare.
Det är inte bara de formella kraven som ökat, utan Fastighetsmäklarnämnden samt Mäklarsamfundet har också velat städa upp i träsket kring lockpriser, som varit vanligt förekommande under senare år.

Båda parter har uppmanat mäklarna att inte arbeta med lockpriser. Fastighetsmäklarnämnden granskar också om det är vissa enskilda mäklare eller mäklarfirmor som sätter detta i system. I dagsläget driver nämnden ett speciellt projekt för att hålla ett vakande öga på branschen. Än så länge har de inte utfärdat någon varning till någon i denna fråga.

I och med de hårdare kraven börjar även “hästhandlarstämpeln” på branschen försvinna.

– Det är fel att säga att det blivit en uppstädning i branschen, men vi har sett en tydlig kompetenshöjning vilket även inneburit att statusen på yrket har ökat. Mäklarnas kunskaper är högre vilket är en trygghet för kunderna, säger Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling, som också pekar på att branschen håller på att genomgå en stor föryngring.

Samtidigt ändras könsfördelningen, en majoritet av dem som går fastighetsmäklarutbildningen är numera kvinnor.

____________________

DE ENSKILDA SOM OMSÄTTER MEST

Företag Omsättning 03, mkr Resultat, 03, mkr antal anställda Ort
1 Föreningssparbanken 126,8 26,0 82 Stockholm
2 Erik Olsson 1) 82,4 9,3 55 Stockholm
3 Notar Management 1) 56,1 1,8 29 Stockholm
4 Skandia Mäklarna Holding 49,1 4,9 39 Stockholm
5 Bjurfors i Sverige 39,9 4,8 21 Stockholm
6 Christer Magnusson 39,6 4,7 28 Stockholm
7 Södermäklarna 36,7 0,4 26 Stockholm
8 Länshem 30,9 -6,9 47 Helsingborg
9 m2 Din Bostadsmäklare 27,6 2,7 18 Göteborg
10 Sparbanken Finn 23,6 4,2 14 Lund
1) Omsättning 2004: Erik Olsson 115 mkr, Notar 66

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.